Rubriek: Diversen

Aluminium Paviljoen toont geïntegreerde productieketen tijdens ESEF Maakindustrie

Dat een product exact volgens de specificaties van de klant is geproduceerd, betekent nog niet dat deze ook daadwerkelijk aansluit op de wensen van de klant. Zo kunnen allerlei factoren in de productieketen invloed hebben op het eindresultaat. Een geïntegreerde keten helpt teleurstellingen te voorkomen.

Hoe zo’n geïntegreerde productieketen te werk gaat tonen smeermiddelenleverancier Van Den Akker Fluidservice, metaalbewerker VOVU Metaalbewerking, oppervlaktebewerker KO-AR high tech surface treatment en aluminiumleverancier Alumeco in het Aluminium Paviljoen op ESEF Maakindustrie. De vakbeurs vindt, gelijktijdig met de Technishow, plaats van 17 tot en met 20 maart 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Meerdere partijen in productieproces

Bij de productie van een aluminium product of component zijn vaak meerdere partijen betrokken. Zo richt de metaalbewerker zich op de verspanende bewerkingen, terwijl een derde partij verantwoordelijk is voor de oppervlaktebehandeling. De keuzes en handelingen van de ene partij kunnen echter van invloed zijn op de resultaten van een andere partij. Communicatie en samenwerking is dan ook van cruciaal belang om zeker te stellen dat het eindproduct voldoet aan de wensen van de klant. Een geïntegreerde productieketen maakt dit mogelijk.

Communicatie vaak gebrekkig

Ted van den Broek, directeur van Alumeco, ziet het in de praktijk vaak fout gaan. “Klanten staan veelal zelf aan het roer tijdens het productieproces. Zij schakelen bijvoorbeeld vier verschillende partijen in die ieder een eigen onderdeel van het proces op zich nemen. Deze partijen communiceren onderling echter slechts mondjesmaat, waardoor veel informatie verloren gaat”, legt Van den Broek uit. Dit kan in de praktijk allerlei problemen en teleurstellingen opleveren.  

Nauwe samenwerking biedt uitkomst

Een nauwe samenwerking binnen de leveranciersketen is van cruciaal belang om tegenvallers door gebrekkige communicatie te voorkomen. De verwachtingen van de klant staan hierbij centraal. Door deze verwachtingen met alle betrokken partijen te delen kunnen alle partijen hiermee rekening houden in hun productieproces.  

Proces door één partij laten aansturen

Om een dergelijke samenwerking en coördinatie mogelijk te maken stuurt binnen een geïntegreerde productieketen één partij het productieproces aan. “In de meeste gevallen wordt de opdracht door de klant neergelegd bij de metaalbewerker. Deze schakelt op zijn beurt externe partijen in voor specifieke onderdelen van productieproces. Door goed te communiceren over het eindproduct dat de klant voor ogen heeft, kunnen alle partijen hiermee rekening houden gedurende hun productieproces.

Van halffabricaten tot het eindproduct

Kennisdeling is op het Aluminium Paviljoen op ESEF Maakindustrie de focus. Het paviljoen visualiseert de geïntegreerde productieketen. “De ronde vorm van het paviljoen illustreert de werking van een geïntegreerde productieketen. Door rond het paviljoen te lopen doorlopen bezoekers deze keten en zien zij de verschillende stappen die onderdeel uitmaken van het productieproces. We tonen werkstukken in verschillende stadia, van halffabricaten tot het uiteindelijke eindproduct”, licht Van den Broek toe.

Technische kennis delen

Bezoekers kunnen op het Aluminium Paviljoen ook terecht met vragen over of problemen met het anodiseren van aluminium. Zo delen Van Den Akker Fluidservice, VOVU Metaalbewerking, KO-AR high tech surface treatment en Alumeco technische kennis over onder andere de metallurgische achtergrond van het toepaste aluminium en de invloed van legeringselementen op het anodiseerresultaat. Denk echter ook aan de invloed van smeermiddelen op het freesresultaat of op de gesteldheid van het bewerkte oppervlak.

www.maakindustrie.nl/bezoeken

Dit bericht delen?