Rubriek: Bevestigingstechniek

Arc-Eye CSS Adaptive Welding maakt van lasrobot echte lasser

Een gewone lasrobot doet alleen wat hem aangeleerd is en kijkt niet zoals een lasser zelf naar de reële situatie. Maar wordt de robot uitgerust met een naadvolgsysteem zoals de Arc-Eye CSS laser camera, dan kan de robot perfect de positieafwijkingen van de lasnaad detecteren en real-time het traject van de robot bijsturen. Dit doet een handlasser ook.

Maar in de praktijk is het vaak niet alleen dat de positie van de lasnaad die afwijkt maar ook de geometrie van de lasnaad. Dit kan komen door een variërende vooropening, een afwijkende lasnaadvoorbereiding of vervorming door het lasproces zelf. Een kleine afwijking kan hier snel leiden tot een volumeafwijking van 40 tot 80%. Dit betekent dus dat er veel meer lasmateriaal nodig is en waarschijnlijk ook een andere manier van lassen. Een handlasser doet dit spontaan, een lasrobot echter niet. Tot vandaag!

Lasparameters real-time aangepast

Verder bouwend op het groeiende succes van de unieke Arc-Eye CSS laser camera heeft Valk Welding een unieke plug-in ontwikkeld voor deze camera. Hiermee kan de lasrobot de lasparameters real time aanpassen tijdens het lassen. Denk hierbij aan de lasstroom, lasspanning en -snelheid en de pendelbeweging. Hiermee is van de lasrobot een “lasser” gemaakt die zich continue aanpast aan de reële situatie. In de toekomst zal de robot ook een lasnaad op voorhand kunnen scannen om het juiste vulpatroon te bepalen.

Uniek is ook dat het aanleren van de juiste beslissingen heel intuïtief kan gebeuren aan de hand van slechts enkele proeflassen. Op deze manier kan iedereen zijn eigen robot aanleren hoe hij moet reageren op afwijkingen.  

www.valkwelding.com

Dit bericht delen?