Rubriek: Bevestigingstechniek

ClearO2-unit Translas verwijdert 90 tot 95% lasrook direct bij de bron

Translas heeft haar assortiment uitgebreid met een hele serie mobiele filtratie-units onder de naam ClearO2. Deze zijn ontworpen voor een effectieve werking van de 7XE Extractor-afzuigtoorts van Translas. De complete lijn hoogvacuümunits ClearO2 en de nieuwste afzuigtoortsen zal door Translas voor het eerst live worden gedemonstreerd op de EuroBLECH 2018 (13.G57). Lasrook bevat dampen, gassen en rookdeeltjes die een gevaar voor de gezondheid vormen. Men gaat ervan uit dat lokale afzuigarmen, afzuigkappen en mobiele filters lassers adequaat beschermen tegen blootstelling aan lasrook. Maar in de praktijk blijken deze maatregelen vaak onvoldoende effectief. Niet alleen voor de lassers zelf, maar ook voor medewerkers die in de directe omgeving werken.

De veiligste methode: afzuiging direct bij de bron

Zoals onderzocht door onderzoeksinstituut TNO blijkt afzuiging direct bij de bron de veiligste oplossing omdat schadelijke lasrook niet langer rechtstreeks vrijkomt en de door medewerkers kan worden ingeademd. De 7XE Extractor afzuigtoorts reduceert de hoeveelheid lasrook op de werkplek tot minder dan 1 mg / m3 gedurende een 8-urige werkdag (de wettelijke norm voor lasrook). De 7XE Extractor kan voor bijna ieder MIG / MAG-lasproces worden gebruikt.

Geïntegreerde rookafzuiging

De afzuigtoortsen van Translas beschikken over een ingebouwde extractiemodule aan het gasmondstuk. Deze heeft een gasopening van 12 mm en is conisch waardoor het zicht en de toegankelijkheid tot de las optimaal zijn. De 7XE Extractor is een zeer lichte lastoorts variërend van slechts 1,1 kg tot 1,5 kg (lichter dan een gewone watergekoelde 510-lastoorts). Vanwege de kleine omvang van de handgreep en de ergonomische vorm, voelt de lasser geen verschil tussen de 7XE afzuigtoorts en een standaard lastoorts.

Hoogvacuüm

Afzuiging direct bij de bron vereist een hoge afzuigsnelheid en lage luchtvolumes om de lasdampen efficiënt te kunnen verwijderen. Aansluiting op een hoogvacuüm afzuigunit, zoals een ClearO2-unit, is daarom noodzakelijk. De ClearO2-filterunits zijn speciaal ontworpen voor de 7XE Extractor-afzuigtoortsen en zijn de enige draagbare filtratie-oplossing van dit formaat die geschikt is voor een hoog volume lasomgeving. De 7XE Extractor & ClearO2 filtratie-oplossing is een krachtig, flexibel systeem dat voor een verscheidenheid aan lastoepassingen kan worden ingezet. Door de beperkte grootte en draagbaarheid is het systeem uitstekend geschikt voor toepassingen waar een hoge mobiliteit gewenst is, zoals scheepsbouw of grote gefabriceerde componenten. Het systeem kan moeiteloos naar de gewenste locatie worden verplaatst.

www.translas.com

Dit bericht delen?