Rubriek: Logistiek

CurTec Rijen integreert zelf Yaskawa robots in haar productie

Dat CurTec International in Rijen, fabrikant van hoogwaardige kunststof verpakkingen, thans zelf de benodigde robotsystemen in haar eigen productieprocessen implementeert, zonder noemenswaardige technische hulp van buitenaf, is, gezien hun verleden, niet zo verwonderlijk. Automatisering van de kunststofproductie was en is voor het bedrijf, dat jaren geleden als Curver bekend stond, reeds in een vroeg stadium een belangrijk item. Door de jaren heen werd het bedrijf steeds meer vertrouwd met eigen System Integration. Jos Denissen – projectleider-, en David Verhoeven – senior allroundmonteur – over het zelf implementeren van robotsystemen in hun productie. “Toen de handelingsrobots jaren geleden op de markt kwamen, was er eigenlijk vanuit de robot-leveranciers indertijd nog weinig kennis en ervaring over hoe die dan in het bestaande machinepark geïmplementeerd moesten worden. Je kon een robot kopen en dan moest je, als eindgebruiker zonder systeem integrator, zelf uitvinden hoe je deze met je machines liet samenwerken. Uiteraard was er wel uitleg over de robot zelf, maar hoe die dan geïntegreerd moest samenwerken met, in ons geval, automatische spuitgiet- en extrusieblaasmachines voor hoogwaardige kunststof verpakkingen, daarvoor was bij de robotleverancier indertijd nog niet veel kennis en ervaring met betrekking tot de kunststofindustrie”, aldus Jos Denissen. “Zeker ook, omdat we als CurTec, met thans zo’n 130 medewerkers en een jaaromzet van € 30 mio. en export naar Europa en USA, industriële specials maakten met speciale spuitgietmachines”.

Ervaringsopbouw

David Verhoeven: “Veertien jaar geleden, toen ik hier kwam werken, draaiden er twee 3-assige robots. In 2010 kwam de eerste 6-assige Yaskawa robot via PME in België. Op dit moment staan er 7 Yaskawa robots in het bedrijf en de 8e staat in de werkplaats voor opbouw voor inzet in de productie. De 3 laatst geleverde robots zijn van het type Yaskawa MS80WII. Daarbij doen we eigenlijk alles zelf: de robots worden ‘kaal’ gekocht en de hele periferie, programmering, opbouw en implementatie in het bestaande machinepark, doen we allemaal zelf. Naast de robots levert Yaskawa Benelux in Son ook de besturing en de softwarepakketten DX100 en DX200 en maken we verder gebruik van de kennis en ervaring van Yaskawa ten aanzien van de veiligheid, een belangrijk aspect”.

Waarom Yaskawa?

“Uit ervaring met de eerste robots, wisten wij dat Yaskawa een betrouwbaar product was, maar dat was niet alleen van doorslaggevende betekenis. Vooral de prijs-kwaliteitsverhouding en de uitstekende support van Yaskawa Benelux BV heeft ons doen besluiten om met dit merk verder te gaan. Inmiddels heeft het team zoveel know-how en kennis opgebouwd met dit merk dat wij eigenlijk slechts nog sporadisch terugvallen op de leverancier. Dit heeft heel veel voordelen voor ons, omdat er bij calamiteiten en aanpassingen meteen uit eigen gelederen een oplossing voorhanden is. Tenslotte weten wij zelf het beste hoe de systemen in onze productie werken. Wij hebben ze immers zelf opgebouwd en geïntegreerd. Voor de toekomst kunnen we melden dat er binnenkort weer een complete spuitgietcel geleverd gaat worden, uitgevoerd met een nieuwe Yaskawa MH24 DX200 robot”, aldus een trotse Jos Denissen.

www.curtec.com www.yaskawa.eu.com

Dit bericht delen?