Rubriek: Plaat- en buisbewerking

Dulasta sterk in gecompliceerd snij- en kantwerk

‘Dulasta is voor bedrijven in de metaalverwerkende industrie de partner bij uitstek voor gecompliceerd snij- en kantwerk. Ook als het gaat om grote plaatbewerking. En natuurlijk passen wij ons machinepark continu aan de veranderende vraag in de markt aan. Zo hebben wij met een nieuwe tandem-kantbanken van LVD nu ook op het gebied van kanten een grote stap gezet als het gaat om de automatisering van de productie’. Aan het woord is Harm Dunnink, samen met zijn broer eigenaar van het in Staphorst gevestigde Dulasta. 

Voor de vervanging van de oude 3 meter kantpersen is Dulasta bij de LVD 640 tons tandemmachine uitgekomen. 

Automatiseringsprogramma’s steeds belangrijker

Dunnink: ‘De nieuwe kantpers hebben we nu een paar weken in gebruik en is ideaal voor het kleinere kantwerk. Wij hebben deze machine vooral gekozen vanwege de software. Automatiseringsprogramma’s worden steeds belangrijker. Wij zien de laatste twee, drie jaar dat de ontwikkelingen op dit gebied enorm hard gaan. Daarom hebben we onlangs ook de software op onze 8 meter kantbank van LVD aangepast. Met de LVD PPE 320, die is uitgerust met een uitstekend werkend hoekmeetsysteem en de benodigde data haalt uit het ERP-systeem, kunnen we wat dat betreft weer jaren vooruit. Het werkt echt ideaal. De streepjescode op de werkbon wordt ingescand door de operator en de machine met bijbehorende buigprogramma is gereed voor productie. De programmering vindt inmiddels bijna volledig op werkvoorbereiding plaats en niet aan de machine. Goede simulaties tijdens het programmeren zorgen er voor dat we problemen voor kunnen zijn. Zo gaat er in de productie veel minder tijd verloren en zijn de foutmarges ook nog eens veel kleiner’. 

Blijven investeren

Dunnink: ‘Automatisering zal de komende jaren uiteraard steeds belangrijker worden. En natuurlijk blijft Dulasta daar in investeren. Op dit moment vindt er uitbreiding plaats in de robot-lasserij in de vorm van een nieuwe lasrobot. Dit om de huidige grote portaalrobots van 20 meter enigszins te ontlasten met lassamenstellingen die qua formaat in het middengebied vallen. Deze lange-arm robot heeft een verplaatsing op een track van 8 meter en een arm met een bereik van 2 meter. Ook wordt deze nieuwe cell uitgevoerd met externe manupulatie van de producten.’

15.000 m2 productieruimte

In totaal heeft Dulasta de beschikking over ruim 15.000 m² bebouwde productieruimte. Het bedrijf is gespecialiseerd in de toelevering en biedt door een mix van menselijke knowhow en een state off the art machinepark unieke mogelijkheden voor het bewerken van staal. U kunt er terecht voor laser-, plasma- en autogeen snijden, knippen, kanten/zetten, (robot)lassen- en machinale bewerkingen van producten. Ook kan de klant desgewenst volledig ontzorgd worden met de totale assemblage van de componenten.

www.dulasta.nl

Dit bericht delen?