Rubriek: Verspaning

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning op Metavak 2021

Het tekort aan vakmensen staat bij veel verspanende bedrijven weer hoog op de agenda nu de markt zich in rap tempo heeft hersteld. Slimme en flexibele automatisering én intelligente machinebesturingen worden daarom belangrijker dan ooit. “Automatisering en digitalisering nemen taken van de CNC-operator over, zodat de spindels meer uren kunnen draaien en machines quasi automatisch het verspaningsproces optimaliseren”, zegt Colin Jennings, Area Sales Manager bij Dymato.

Op de komende Metavak in oktober is Smart Industry het belangrijkste beursthema. Terecht, zegt Colin Jennings. “Vakmensen zijn schaars. Maakbedrijven kunnen dit tekort compenseren met digitalisering en automatisering. Industrie 4.0 .” Precies dat laat Dymato tijdens de beurs zien.

Nieuw verticaal bewerkingscentrum

Centraal staat het verticale bewerkingsmachine KF4600 II,  een model uit de nieuwste KF-II serie van Hyundai Wia.  Deze machine is voorzien van een direct drive spindel met 12.000 omw/min met een groot bereik (X,Y,Z 900x460x520 mm). Hyundai Wia heeft de structuur van de machine verder verbeterd om nog hogere nauwkeurigheden te garanderen. Met name de stijfheid van het bed en de kolom zijn verbeterd. Daarnaast kan men als optie kiezen voor een extra hoge kolom, uit één geheel vervaardigd. Hierdoor krijgt men in de Z-as 200 mm extra hoogte ter beschikking, zodat ook hele grote werkstukken nauwkeurig bewerkt kunnen worden. De machine is voorzien van de nieuwe Hyundai Wia Fanuc Smart Plus besturing die naadloos aansluit op de Industrie 4.0 trend. De besturing beschikt over slimme features waardoor het programmeren eenvoudiger wordt, en dus minder tijd kost.  

Flexibel automatiseren met Hanwha

Productiviteitwinst komt niet alleen uit een slimmere besturing maar ook uit meer spindeluren. “Het gaat erom dat we CNC-machines onderdeel maken van geautomatiseerde processen. Want daardoor kunnen bedrijven hun doorlooptijden verkorten, het aandeel manuren in de kostprijs verkleinen en flexibel reageren op wat de klant vraagt”, legt Colin Jennings uit. Op de Metavak koppelt Dymato daarom de Hanwha HCR-12 cobot met de zelf ontwikkelde HCT-1200 tafel aan de nieuwe machine van Hyundai Wia. Deze gemakkelijk te programmeren cobot belaadt de CNC-machine via de zijkant, zodat de machine aan de voorzijde goed toegankelijk blijft, onder andere om makkelijk in te kunnen stellen. De automatiseringsexperts van Dymato hebben samen met de verspaningsspecialisten van de Hyundai Wia dealer deze plug and play oplossing ontwikkeld. Omdat alle onderdelen zoals de Hanwha HCR-12 cobot zelf, de controller en de teach pendant in de tafel zijn geïntegreerd, kan men deze met een vorkheftruck oppakken en bij een andere machine plaatsen. Er is in de tafel (1200 bij 800 bij 900 mm) zelfs ruimte voor 8 verschillende rasterplaten. “Hiermee maken we automatisering eenvoudig en flexibel, zodat je de cobot kunt inzetten bij de machine waarvoor op dat moment het werk beschikbaar is dat zich leent om te automatiseren”, besluit Colin Jennings.

www.dymatoautomation.nl

Metavak: F.118

Dit bericht delen?