Rubriek: Bevestigingstechniek

Netjes robotlassen met circulaire lasersensor: voordelen en details

Lasrobots kunnen veel, maar ze missen het bewustzijn van hun omgeving. Als we een robotprogramma starten zonder product, dan zouden ze dit vaak niet doorhebben. Voor een eenvoudig product vormt dit geen probleem, maar een ingewikkeld project met afwijkingen vereist meer intelligentie.

De ARC-EYE lasercamera met circulaire scanningtechniek gebruikt 3D-beeld om in deze situaties bewustzijn te creëren. Met meer dan 200 leveringen duikt Eric Leijten, teamleider softwareontwikkeling bij Valk Welding en het creatieve brein achter de 3D-software, in de werking en de voordelen van deze camera. “Waar wij ons als mens het meest van bewust zijn is beeld”, begint Leijten. “Als klein kind zien we al van alles. We nemen het op en we leren ervan. Bij de ARC-EYE zit dat stukje intelligentie in de software en de camera dient als oog. Het maakt foto’s.” De software analyseert dit beeld en geleidt hiermee de lasrobot tijdens het lasproces, wat een uitkomst biedt bij het lassen van materialen waarbij nauwkeurig naadvolgen op de vlamboog moeilijk is.

Uniek circulair concept

Een uniek punt van de ARC-EYE is haar manier van scannen. De camera neemt geen foto van een geprojecteerde streep, maar maakt met een hoge snelheid foto’s van een roterende ‘laser spot’. Leijten vertelt over de voordelen: “Het gebruik van een punt verkleint zowel het oppervlak dat de laser beschijnt als het oppervlak dat gescand wordt. Daardoor neemt de camera minder reflecties waar die de meting kunnen verstoren. Een bijkomend voordeel is dat het laservermogen geconcentreerd blijft, waardoor we het benodigde laservermogen laag en veilig kunnen houden.” Reflecties vormen voor robotcamera’s vooral problemen bij glimmend materiaal zoals aluminium en roestvrijstaal en dat is volgens Eric precies het stukje waar onze ARC-EYE goed in is.

Metingen in 3D

Naast dat de ARC-EYE minder last heeft van reflecties registreert de camera dankzij haar circulaire concept alle zes vrijheidsgraden. “Omdat een cirkel als een kegel naar buiten wordt geprojecteerd krijg je een driedimensionale meting. Met de vervorming van deze kegel kan de software de stand ten opzichte van het oppervlak herkennen. Hierdoor kan de ARC-EYE bijvoorbeeld direct bepalen of een bocht naar boven of beneden gaat.”

Extra mogelijkheden

Sommige producties vereisen nog meer bewustzijn bij het naadvolgen. Grote producten komen met grote verschuivingen en bepaalde materialen krimpen aanzienlijk. De ARC-EYE ‘adaptive’ is een software-uitbreiding die tijdens het lassen niet alleen de posities begeleidt maar ook de lasparameters zoals snelheid, hoeveelheid draad, voltage en de pendelbeweging.  

Benodigdheden

Om een ARC-EYE lasercamera te gebruiken voor uw productie is ten minste een Panasonic G3 lasrobot nodig. Hier krijgt u een computer bij met de software die alle beelden analyseert en de las-robot aanstuurt. Om zowel de computer als de camera correct te bedienen en in te stellen organiseert Valk Welding een interne cursus van 3 dagen. Hier leert men de benodigde commando’s toe te voegen aan het robotprogramma, de juiste lasnaadvormen te kiezen en limieten in te stellen op de computer.

www.valkwelding.com

Dit bericht delen?