Rubriek: Verspaning

Nieuw zaagblad Voortman voor bandzaagmachines

Voortman heeft een nieuw zaagblad geïntroduceerd voor al haar machines. Aan de introductie ging een tweetrapstest vooraf. In totaal 10 leveranciers van zaagbladen gingen met elkaar de competitie aan. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een zaagblad dat de hoogst mogelijke output combineert met een constante prestatie.

Niets is zo frustrerend als een zaagblad dat snel bot wordt en producten zaagt die niet voldoen aan de verwachtingen van de klant. Wisselen van zaagblad kost toch al snel een kwartier tijd en stilstand van machines is funest. Om de best mogelijke kwaliteit te leveren voor haar machines heeft Voortman een uitgebreide test gedaan onder 10 leveranciers van bandzaagbladen. Uitgangspunt voor de test was om voor de machinelijn van Voortman een zaagblad te selecteren die een hoge output combineert met een constante performance. Uit de leveranciers die de eerste testfase hebben doorstaan, is uiteindelijk een keuze gemaakt voor het zaagblad dat die kwaliteit levert waar Voortman voor staat. 

Tweetrapstest

In de eerste testfase heeft men van alle deelnemers een beperkt aantal zagen getest. Om een zo betrouwbaar mogelijk onderzoek te kunnen uitvoeren, zijn voorafgaand aan de test de parameters vastgezet. De test bestond uit het zagen van verschillende producten: van kokers tot grote HEB balken, in maatvoeringen variërend van 60 tot en met 900 mm. Uit de resultaten is gebleken dat er meerdere deelnemers waren die binnen dezelfde (gemiddelde) bandbreedte bleven. Het grote verschil zat in de constante opbrengst per zaagband. Het meest ideale zaagblad presteerde onder alle omstandigheden zo constant mogelijk, ongeacht de verschillen in belasting, de te zagen vormen en de kwaliteit.   

Breed en lang inzetbaar

Uiteindelijk heeft Voortman gekozen voor een zaag die onder alle omstandigheden het beste presteert. Het grote voordeel van de nieuwe bandzaag is dat deze breed inzetbaar is en meerdere opeenvolgende productieprocessen meegaat. Een ander voordeel is dat de bandzaag is uitgerust met een universeel zaagblad dat in hoge mate bestand is tegen tandbreuk en een hoog rendement levert bij het zagen van verschillende materialen. Doordat er veel ruimte zit tussen de zaagtanden wordt overbelasting van de zaagtanden voorkomen. 

Minder vaak wisselen van zaagblad

Om de kwaliteit van het zaagblad en het eindproduct te garanderen en onnodige stilstand van machines te voorkomen, is het verstandig om het zaagblad regelmatig en op tijd te verwisselen. Met het nieuwe zaagblad van Voortman kan hiermee in de planning al rekening worden houden. Om de voortgang van het productieproces te garanderen, hoeft het nieuwe zaagblad bij intensief en correct gebruik minder vaak verwisseld te worden. 

www.voortman.net

Dit bericht delen?