Rubriek: Logistiek

Nieuwe collaboratieve robot van FANUC ideale partner in de productie

De nieuwe generatie van FANUC’s lichtgewicht collaboratieve robots is in Europa aangekomen. De eerste productie-eenheden van de CRX-10iA, een slanke, witte collaboratieve robot met een payload van 10 kilogram (22,04lb), zullen vanaf augustus 2020 in Europese showrooms worden tentoongesteld. De levering aan de eerste klanten zal snel daarna beginnen.
De belangrijkste kenmerken van de CRX-10iA robot zijn veiligheid, gebruiksgemak en extreem hoge betrouwbaarheid. De R&D engineers van FANUC hebben onder andere veel aandacht besteed aan de veiligheid van deze lichtgewicht collaboratieve robot. De CRX-10iA stopt met bewegen bij het minste contact met de mens. Als hij een hard voorwerp tegenkomt, gaat de robot automatisch achteruit.


Snelheid afhankelijk van de modus
Om de cobot zo flexibel mogelijk te maken, kan hij zowel in de coöperatieve modus met een maximumsnelheid van 1000 mm per seconde werken als in de stand-alone modus met snelheden tot 2000 mm per seconde. Een moduswissel is nuttig ’s nachts of in het weekend, bijvoorbeeld wanneer de robot alleen taken kan uitvoeren zonder dat er mensen in de buurt zijn. Een groen/rood licht op de robot geeft de actieve modus aan. Extra veiligheidssensoren kunnen worden gebruikt om de snelheid te vertragen tot de toegestane snelheid als een persoon binnen bereik komt.
Het gebruiksgemak van de CRX-10iA begint bij de installatie. De robot, die slechts 40 kg weegt, en de 20 kg controller kunnen gemakkelijk manueel naar de plaats van gebruik worden gebracht en geïnstalleerd worden. Het nieuwe, intuïtieve touchpanel heeft een overzichtelijke gebruikersinterface met grafische symbolen. De programmering is mogelijk met behulp van de “drag and drop” functie. Zo kunnen zelfs beginnende operatoren in eenvoudige stappen werkprogramma’s maken. Om de robot de gewenste bewegingsvolgorde aan te leren, kan de operator de robot ook handmatig naar de juiste punten leiden.


De operator kan met een druk op de knop de interface wijzigen om een traditionele Teach Pendant weer te geven of kan kiezen om een iPendant aan te sluiten op de CRX-10iA. De Teach Pendant modus en iPendant maken zelfs complexe programmering mogelijk.

Regelmatige software-updates
Een andere nieuwe functie is dat klanten zelf CRX-10iA software-updates kunnen uitvoeren. Daarmee kunnen de mogelijkheden van de cobot worden uitgebreid door middel van diverse applicatie-updates. Voor de aanpassing van grijpers, sensoren of camera’s levert FANUC softwareontwikkelingskits om snel en eenvoudig verbinding te kunnen maken met accessoires van derden.


Langdurig gebruik, onderhoudsvrij
De lange levensduur van de CRX-10iA is bijzonder indrukwekkend. De CRX is ontworpen om gemiddeld tot acht jaar te draaien zonder onderhoud. Binnen die tijd hoeven motoren, verloopstukken, sensoren, kabels en smeermiddelen meestal niet te worden vervangen als ze op de juiste manier worden gebruikt. Voor klanten betekent dit zowel een zeer lage total cost of ownership (TCO) als minimale stilstand in de productie. Mocht door een foutieve handling toch een herstelling aan de orde zijn, dan kunnen onderdelen worden vervangen dankzij een eenvoudig te verwijderen cover.


www.fanuc.be

Dit bericht delen?