Rubriek: Bevestigingstechniek

Nieuwe heavy payload Panasonic robot universeel inzetbaar

Panasonic heeft het robotprogramma uitgebreid met een universeel inzetbare robot met een payload van 26 kg, een bereik van 1801 mm en een maximale bewegingssnelheid van 370 º/sec gemiddeld over alle assen.

Met de nieuwe LA-1800 robot levert Panasonic de hoogste performance in dit segment. Daarmee biedt Panasonic voor het eerst een robot die universeel inzetbaar is, zowel voor las- en handlingapplicaties met twee synchroon werkende robots als stationary tool center point lastoepassingen waarbij het werkstuk langs een vaste toortsopstelling beweegt.

Jigless welding toepassingen

De bestaande TM/TL-serie robots met een payload van 6 en 8 kg zijn specifiek ontwikkeld voor het lasproces. Met een payload van 26 kg kan Panasonic met de LA-1800 een bredere vraag naar robotautomatisering invullen. Daarmee kan leverancier Valk Welding met de LA-1800 nu voldoen aan de vraag naar jigless welding toepassingen. “De vraag naar jigless welding toepassingen vraagt om een robot die softwarematig kan communiceren met de lasrobot en dus ook met zijn stroombron. De besturing van de LA-1800 werkt simultaan met de robotbesturing van de TM/TL-serie lasrobots. Daarmee kan de LA-1800 het werkstuk positioneren terwijl de andere robot het werkstuk last”, legt Peter Pittomvils, CCO van Valk Welding uit. “Dit biedt ook oplossingen voor one piece flow productie, waarbij de LA-1800 de te lassen werkstukken automatisch wisselt. Met of zonder lasmal.”

Lassen langs vaste toortsopstelling

Een tweede toepassing is hetStationary Tool Center point concept, waarbij de LA-1800 robot een werkstuk langs een vaste toortsopstelling positioneert. Hiermee wordt ook de slijtage van het slangenpakket vergaand gereduceerd en is de draadaanvoer perfect. “Dit is een groot voordeel bij de dikkere of gevoelige lasdraden. De laspositie wordt bepaald door de positionering van de vast opgestelde lastoorts. Uiteraard wordt de bestaande G3, WG3 en WGH3 besturing met geïntegreerde stroombron ingezet voor alle lastoepassingen. Voordeel dat je met dit concept met 1 robot kunt volstaan.”

Hoge gemiddelde bewegingssnelheid

Dankzij de hoge constructieve stijfheid kan de LA-1800 robot over het volle bereik een hoge gemiddelde bewegingssnelheid bereiken. En dit in combinatie met een hele hoge baannauwkeurigheid voor bijvoorbeeld snijden en laserlassen. Daarnaast is de LA-1800 uitgerust met servomotoren met hoog vermogen en zeer precieze reductietandwielen waarmee de robotkop zwaardere tools en werkstukken kan hanteren.  

www.valkwelding.com

Dit bericht delen?