Rubriek: Bevestigingstechniek

ProduLAS levert complete robotlasstraat aan VDL Konings

In verband met een nieuw project nam machinefabriek VDL Konings in Swalmen medio dit jaar een complete robotlasstraat met 2 simultaan lassende robots op een track van 13 meter in gebruik voor het lassen van zeer hoogwaardige producten ten behoeve van apparatuur in de röntgen/radiotherapie. De hele installatie werd door ProduLAS Oosterhout als turn-key project geleverd en geïnstalleerd, inclusief de opleiding en de begeleiding van de operators. Voor VDL Konings betekent dit een verdere uitbreiding in het robotlassen van zeer hoogwaardige producten in kleine series. Sjoerd van de Velde, algemeen directeur VDL Konings: “Belangrijk bij dit soort onderdelen en constructies is de enorme nauwkeurigheid die van het laswerk gevraagd wordt. Spanningen in het product, die tijdens het lassen kunnen ontstaan, moeten tot een minimum beperkt worden. Vandaar dat we voor 2 simultaan aan één product lassende robots gekozen hebben”.

ProduLAS

De hele installatie is als turn-key project ontwikkeld en geïnstalleerd door het specialistische robotlas- en productieautomatiseringsbedrijf ProduLAS in Oosterhout. Anton Flipsen, directeur van ProduLAS: “Bij deze robotlasinstallatie hebben we de allernieuwste op de markt verkrijgbare technieken toegepast. Zo maken we gebruik van 2 Yaskawa MA2010 lasrobots met 6 externe assen. Verder passen we het ComArc lasnaadvolgsysteem toe. De hele besturing gebeurt met de DX200 controller”.

Offline programmeren

Hij vervolgt: “Stilstand van de robotcel moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat kan middels offline programmeren met het offline-softwarepakket AlmaCam. Een van de grote voordelen van dit offline programmeerpakket is, dat 3-D modellen, vanuit bijvoorbeeld Solid Works en Inventor, hierin geladen kunnen worden. Hierdoor kan op elk gewenst moment een lasprogramma geprogrammeerd worden met een PC. De lasrobot kan dan volledig productief blijven en het omschakelen naar een nieuw programma of product neemt nauwelijks tijd in beslag”.

VDL Konings

Sjoerd van de Velde vult aan: “Een van de beweegredenen in het aankoopproces is verder dat ook bestaande en nieuw inkomende producten op deze lasrobotcel gelast moeten kunnen worden. Vandaar dat de 13 meter track is opgedeeld in 3 werkzones. Twee zones zijn voorzien van een roterende as, en één zone is uitgevoerd met een L-manipulator met een handlingsgewicht van 1.500 kg. Ons productenpakket als traditionele machinefabriek, opgericht in 1873, is dan ook zeer divers. Wij zijn, met 75 medewerkers, gespecialiseerd in de speciale machinebouw in onder andere de folie-, foam-, film-, en automobiel industrie. Daarnaast zijn wij actief als toeleverancier en tier-1 partner voor diverse OEM klanten en leveren wij compleet geassembleerde en geteste modules. Wij zijn hiervoor volledig gecertificeerd met de certificaten ISO 9001:2015, ISO 3834-2, ISO 13485:2003 en werken volgens de nieuwe EN 1090 norm voor staalconstructies. Door de combinatie van lassen, CAD/CAM programmeren en verspaning kunnen wij een volledig pakket aanbieden als one-stop-shop. Met de aanschaf van deze nieuwe robotlascel kunnen wij volledig aan de hoogste kwaliteitseisen van onze klanten tegemoet komen. Met dank aan ProduLAS, die deze robotlasinstallatie succesvol en met de hoogste zorg heeft geleverd”. www.produlas.nl

Dit bericht delen?