Rubriek: Bevestigingstechniek

Schone ademlucht in de laswerkplaats

Kun je optimaal lassen met afzuigtoortsen? In het verleden werden ze vaak als onpraktisch beschouwd maar dat beeld is sterk aan het veranderen. Op basis van overtuigende testervaringen heeft Aebi Schmidt Nederland B.V. gekozen voor een toortsgeïntegreerd hoogvacuüm afzuigsysteem. Verschillende VacuFil-systemen van KEMPER zijn nu elementaire onderdelen van het nieuwe luchtzuiveringsconcept bij deze Nederlandse fabrikant.

De kwaliteit van de ademlucht in de hal was op aanvaardbaar niveau. Maar in de praktijk week deze niet veel af van de wettelijk gestelde grenswaarde. Deze situatie vond Aebi Schmidt voor de gezondheid van de medewerkers niet wenselijk. Het bedrijf gevestigd in Holten in het oosten van het land, wilde de ademluchtkwaliteit verbeteren door de concentratie van gevaarlijke stoffen, vooral in de laswerkplaats, nog verder onder de voorgeschreven grenswaarde van 1 mg/m³ brengen.

Betere arbeidsomstandigheden

„Bij Aebi Schmidt lag de nadruk duidelijk op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden”, benadrukt Facility Manager Steven Koenderink. “De ademluchtkwaliteit was in dit verband een van de centrale thema’s”. Zo wilde het bedrijf gevaarlijke stoffen met een long beschadigende, toxische of zelfs kankerverwekkende werking – precies die stoffen die in grote hoeveelheden vrijkomen, met name bij het MIG/MAG-lasproces voor de vervaardiging van stalen delen – volledig uit de productie weren. De stijgende vraag van de laatste jaren heeft geleid tot meer laswerk. De ontwikkeling tot ’s werelds grootste leverancier van systemen voor de reiniging van openbare wegen en onderhoud van groenvoorzieningen ging echter ook gepaard met hogere eisen aan de arbeidsveiligheid. Aebi Schmidt wilde deze situatie voortzetten met een gezond en tevreden personeelsbestand. Want in de strijd om de knapste koppen spelen gezondheidsargumenten voor werknemers een steeds belangrijkere rol.

Bij de zoektocht naar een leverancier van afzuigtechniek kwam uiteindelijk KEMPER GmbH uit het naburige Duitsland als beste uit de bus. “Vooral vanwege de positieve testervaringen en de ondersteunende advisering hebben geholpen bij onze besluitvorming”, blikt Koenderink terug.

Mobiele hoogvacuüm-afzuigsystemen voor flexibele productie

De eisen waren duidelijk omschreven: zo schoon mogelijke ademlucht in de hal in harmonie met de behoeften van de productie. De afzuigsystemen voor de gevaarlijke stoffen die met name bij het lassen ontstaan, moesten dus enerzijds doeltreffend afzuigen en anderzijds de flexibiliteit van de productie handhaven. Een vooraf bepaald budget bepaalde het kader voor de investeringen in gezondheid en veiligheid op het werk. KEMPER is vanaf het begin meegegaan in deze specificaties en heeft voor Aebi Schmidt een individueel arbeidsveiligheidsconcept samengesteld. Om eventuele aanpassingen aan de indeling van de laswerkplaats mogelijk te maken, vertrouwde de fabrikant op mobiele afzuigunits. Het Duitse bedrijf adviseerde lasrookafzuiging aan de bron door middel van hoogvacuümsystemen in combinatie met afzuigtoortsen. Dit resulteerde in het volgende: door de directe afzuiging van de lasrook aan de bron en gezien het groot aantal verschillende lasposities was dit een perfecte oplossing.

Na het ontvangen van de opdracht leverde KEMPER binnen korte tijd in totaal 13 VacuFil 250 hoogvacuümsystemen aan Aebi Schmidt. Op elk toestel zijn twee afzuigtoortsen aangesloten, zodoende kunnen er bij Aebi Schmidt 26 lassers gelijktijdig veilig lassen.

www.kemper.eu

Dit bericht delen?