Rubriek: Verspaning

Specialist langgatboren zweert bij NSK producten

NSK’s geslepen kogelomloopspindels, lineaire rolgeleidingen en hoge-precisie kogellagers helpen IMSA bij het consolideren van zijn excellente positie op het gebied van gespecialiseerde langgatboormachines. Deze zijn zeer populair bij o.a. de bouw van matrijzen in de automobielsector. De Italiaans fabrikant IMSA is wereldleider is op het gebied van gespecialiseerde bewerkingscentra voor langgatboren.

Langgatboren is een complexe mechanische bewerking door de absolute precisie en productiviteit die de huidige markt vereist. Matrijzen die worden gebruikt voor de productie van middelgrote en grote kunststof componenten vereisen langgatboorbewerkingen voor het maken van lange en nauwkeurige koelkanalen, sommige met lengtes tot 1500 mm en meer.

Historie van innovatie

IMSA heeft altijd weten te anticiperen op marktbehoeften door klanten nieuwe concepten aan te bieden, waarmee een enorme sprong voorwaarts kon worden gemaakt wat betreft prestaties en productiviteit van langgatboren. Zo ontwikkelde IMSA al in 1996 een exclusief autofocussysteem voor het optimaal verplaatsen van steunpunten en een jaar later een concept van onafhankelijke assen voor boren en frezen. In 2000 presenteerde IMSA een verticale portaalstructuur voor een kolom die 16 keer stijver is dan conventionele oplossingen.

“Onze partners hebben altijd een fundamentele rol gespeeld bij onze technologische innovaties,” vertelt Marco Colombo, hoofd van de technische afdeling bij IMSA. “Om onze ontwerpideeën in de praktijk te brengen, gebruiken wij componenten van topkwaliteit die de beste prestaties en betrouwbaarheid op lange termijn kunnen garanderen. NSK is bijvoorbeeld wat betreft motion control altijd onze referentie geweest gedurende de ontwikkeling van onze machines. De beschikbaarheid van NSK’s hoogkwalitatieve lagers, kogelomloopspindels en lineaire geleidingen heeft ons in staat gesteld om machines te bouwen met de beste prestaties in onze sector.”

Matrijsbewerking in vijf assen

Een van IMSA’s meest recente innovaties is de ontwikkeling van een roterende zwenktafel, waarmee het mogelijk is matrijzen in vijf assen te bewerken met slechts één spanpositie, waardoor de productietijd verder wordt verkort. De MF1000-3T EVO, een langgatboormachine voor kleine tot middelgrote automotive matrijzen tot 2,5 ton, is het eerste model dat met deze oplossing is uitgerust.

“Om axiale beweging om te zetten in roterende bewegingen, maken we gebruik van twee geslepen kogelomloopspindels uit de ZSS serie van NSK met een diameter van 63 mm”, vertelt Colombo. “Vergeleken met de kogelomloopspindels van eerdere generaties garanderen ze grotere stijfheid en presteren ze beter wat betreft snelheid en belastbaarheid. Dat maakt het mogelijk om de werkassen van de machine te laten bewegen met aanvoersnelheden tot 30 m/min”.  

www.nskeurope.com

Dit bericht delen?