Rubriek: Plaat- en buisbewerking

XLTbend nieuwste RAS zwenkbuigmachine aan twee zijden te gebruiken

De nieuwste zwenkbuigmachine van de Duitse fabrikant RAS in de ‘Updown’ serie is de XLTbend. Bij het concept ‘Updown’ kan de machine zowel positief als negatief zetten zonder de plaat te hoeven keren. Alle buigingen worden per zijde automatisch doorgevoerd, waarna de operator de plaat naar de volgende zijde roteert, zodat de operator de plaat in één keer 4-zijdig af kan werken. Het verschil van de nieuwe XLTbend met de andere ‘Updown’ machines van RAS is dat de XLTbend zowel aan de voor- als achterzijde kan worden gebruikt. Aan de achterzijde is de XLTbend voorzien van een lange oplegtafel, bedoeld om lange werkstukken te kunnen verwerken. Aan de voorzijde is de bovenbalk voorzien met 8mm en 12mm gereedschappen, specifiek bedoeld om kleinere plaatdelen te kunnen zetten. Aanslagvingers in de tafel aan de achterzijde zorgen daarbij voor de positionering van de plaat. Bovendien is de achteraanslag van de machine uitgerust met vacuüm-cups die de plaat tijdens het buigproces vasthouden. “De bediener hoeft dus alleen de plaat in te leggen en het voetpedaal te bedienen, de machine doet dan de rest. Dat vermindert ook het risico op krasvorming en is minder arbeids intensief voor de bediener.” legt Hendrik Wijngaard van Metall uit die de verkoop en service van de RAS zwenkbuigmachines in Nederland verzorgt.

Bendex software
RAS past op de nieuwste modellen besturing met 3D buigsoftware Bendex toe. De besturing leest zowel DXF, STEP als andere gangbare bestandsformaten vanuit de werkvoorbereiding in en geeft deze in 3D weer op de grote beeldschermen die aan beide zijden de bediener door het proces helpen. De software bepaalt daarbij de buigvolgorde, geeft een simulatie van het buigproces en geeft een beoordeling over de maakbaarheid. Wijngaard: “Daardoor is de foutkans nagenoeg uitgesloten, weet de bediener precies welke gereedschappen op welke positie moeten worden ingezet en hoe hij het werkstuk door het proces moet begeleiden. ”De Bendex buigsoftware is daarbij leidend voor het vaststellen van de juiste plaatuitslag. Bendex berekent het ‘verlies’ van iedere buighoek door in de definitieve maat van de plaatuitslag.

Radiën buigen
De zwenkbuigmachines van RAS uit de ‘Updown’ serie maken het ook mogelijke hoogwaardige egale ronde vormen in plaatdelen exact en betrouwbaar zonder foutkansen te zetten. Met inzet van de Bendex software doen de ‘Updown’ zwenkbuigmachines van RAS dat in een groot aantal kleine stapjes, waarbij het werkstuk steeds in horizontale positie blijft en het werkstuk met de vacuüm-cups in kleine stapjes wordt gepositioneerd.

www.metall.nl

Dit bericht delen?