Rubriek: Verspaning

Yasda PX30I ultraprecisie 5-assig freesbewerkingscentrum voor GSM Haaksbergen

G.S.M. uit Haaksbergen heeft als eerste bedrijf in Midden-Oost Nederland een Yasda PX30I ultra precisie 5-assig freesbewerkingscentrum aangeschaft. De machine is sinds enkele weken operationeel en haalt zeer hoge nauwkeurigheden tot in het μm-bereik en is uiterst stabiel gebouwd. De afmetingen in XYZ zijn 680x400x500 mm. De machine weegt maar liefst 19.000 kg. en is geautomatiseerd met een 33-voudig palletwisselsysteem en 314-voudig gereedschapsmagazijn.

Kenmerkend voor de Yasda machines is dat alle pasvlakken handgeschraapt worden en dat ze gebouwd worden in een uiterst stabiele symmetrische portaalconstructie. Bovendien worden de spindel, spindelmotor, B,- en C-as (beide direct drive), lagers en koelwaterreservoir gekoeld middels een gesloten oliecircuit. Daardoor is de machine thermisch zeer stabiel. Ook kent de hoofdspil een uniek zelfregulerend voorspanningssysteem afhankelijk van de warmtegeneratie.

Zeer hoge nauwkeurigheden

De machine heeft op alle assen een speciaal ontwikkeld direct meetsysteem van Heidenhain met een resolutie van 0.05 μm. ‘Yasda spreekt over een te behalen 5-assige simultane cilindriciteit van 3,1 μm gemeten volgens de NAS979 standaard’. aldus Yasda-importeur de Ridder THO. Hoge nauwkeurigheden spelen bij toeleverancier G.S.M., actief in o.a. medische, gereedschappen- en semiconductorindustrie, een steeds grotere rol. ‘Alle machines staan hierdoor bij ons opgesteld in volledig geconditioneerde ruimtes en de zwaardere machines op geïsoleerde fundaties’, zegt directeur Ir. Thomas Huirne van G.S.M. ‘Door de hoge nauwkeurigheden en grote stabiliteit is deze machine voor ons ook uitermate geschikt om geharde precisieonderdelen in de μm-sfeer na te frezen i.p.v. te slijpen. Bovendien is de machine door het geautomatiseerde palletwisselsysteem gecombineerd met het grote gereedschapsmagazijn, gereedschapsbreukdetectie en uitgebreide softwarefuncties uitermate geschikt voor 24/7 onbemande productie’.

www.gsm-bv.nl

www.ridder.net

Dit bericht delen?