Rubriek: Oppervlakte

Louis Mathijssen al 45 jaar een duizendpoot in de verfbranche

16 mei a.s. is Louis Mathijssen (64) 45 jaar ‘in dienst’ bij Baril Coatings. Een bijzondere mijlpaal voor de meewerkend voorman bij Baril Coatings in Etten-Leur, maar ook voor het bedrijf dat zelf nog maar 38 jaar bestaat.

“In de jaren ‘70 haalde ik mijn diploma’s voor timmerman en metselaar. Maar helaas was er in die tijd weinig werk in de bouw. Ik ben toen aan de slag gegaan bij een poelier in Wernhout. Ik deed daar allerhande klussen in het bedrijf, van slachten tot op de markt staan, maar heb ook geholpen met de bouw van de huizen van de kinderen van de poelier”, aldus Louis over zijn pad naar de verfindustrie toe.

Farball Coatings

Op 18-jarige leeftijd startte hij als plakker bij het toenmalige Farball Coatings in Etten-Leur. Het bedrijf had een grote order uit Irak ontvangen waarvoor vele handen nodig waren om alle verfblikken te voorzien van etiketten. “Van een etiketteermachine hadden ze toen nog nooit gehoord”. Ruim 15 jaar werkte hij eerst als plakker en daarna als afvuller. Toen Louis de kans kreeg om de opleiding Verf- en drukinkt te volgen, pakte hij deze met beide handen aan. Na die opleiding heeft hij zich tot een manusje van alles ontwikkeld. Louis is een echte duizendpoot en zijn collega’s noemen hem dan ook vaak ‘de man met de gouden handjes’. “Dat klopt ook wel”, volgens Louis, “ik ben overal in te zetten. Het maakt mij niet uit of het nu machines repareren, afvullen, verf maken of nu zelfs hand sanitizer produceren en weer eens handmatig etiketten plakken is. Iedere dag afwisseling maakt mijn werk juist leuk en interessant. “

Zwarte dag

De brand in 2003 is een zwarte dag in de loopbaan van Louis. “Ik vergeet nooit meer dat ik naar huis reed na mijn werk en dat ik werd gebeld met de mededeling dat er brand was uitgebroken. Kortsluiting in een heftruck zorgde ervoor dat het hele pand tot de grond toe afbrandde. Gelukkig lagen de verfrecepten ergens anders veilig opgeslagen. Daarna volgden er twee jaren waar ik bij verschillende verffabrieken in het hele land werkte. Het terugkeren na de brand in een geheel nieuwe fabriek was zeker één van de hoogtepunten van mijn werk.

Baril Coatings

In 2007 nam Baril Coatings de fabriek over. Dat was voor hem toch even slikken toen het logo op de gevel werd ingewisseld. Maar het bracht ook hele nieuwe uitdagingen, zoals het produceren van watergedragen biobased coatings. “Eerst alleen Copperant, maar daar zijn ook fairf en Mommy Paint bijgekomen”. Deze verven zijn wel uitdagender om te maken omdat er veel meer grondstoffen ingaan dan bij coatings gebaseerd op fossiele grondstoffen. Het mengproces luistert dan ook erg nauw. Maar ik ben er trots op dat ik zo een bijdrage lever aan het nog veiliger werken met verf én een beter milieu.”

Uitgewerkt?

De afgelopen jaren heeft Louis veel mensen ingewerkt en jonge mensen het vak geleerd. Hij heeft er lol in om zijn kennis en ervaring over te dragen en wil dit blijven doen tot aan zijn pensioen. Maar wanneer dat is, wil hij nu nog geen uitspraak over doen. “Ik heb het nog prima naar mijn zin bij Baril!”.

www.baril.nl

Dit bericht delen?