Rubriek: Oppervlakte

CZL neemt als eerste Hornet high-speed lasercladding systeem in gebruik

CZL Tilburg heeft, in september 2016, een Hornet high-speed lasercladding productiesysteem in gebruik genomen. Het is het eerste high speed systeem dat voor commercieel loonwerk in Europa beschikbaar is. De techniek is ontwikkeld door Fraunhofer-Institute for Laser Technology in Aken. CZL vertelt u hier op stand A3 tijdens de EuroFinish graag meer over. Deze vakbeurs voor oppervlaktetechnieken wordt gehouden op 10 en 11 mei in de Brabanthal in Leuven. Het high-speed lasercladding systeem is geschikt voor het aanbrengen van slijtage-, corrosiebestendige- of reparatielagen. De temperatuurinbreng is daarbij minimaal. CZL Tilburg kan lagen aanbrengen op basis van nikkel, ijzer, titaan en kobalt. Voordeel van deze lagen zijn dat ze dun zijn aan te brengen, eenvoudig versmelten (metallisch verbonden met werkstuk) en corrosiebestendig en stootvast zijn.

Afgestemd op toepassing

Door de vele instelmogelijkheden van de installatie kan het proces en de laagtype specifiek op de toepassing afgestemd worden. De laagdikte kan, afhankelijk van het gekozen laagtype, variëren van 50 µm tot 300 µm per passage. De techniek is in veel gevallen een goed alternatief voor hardchroom. Vanzelfsprekend spelen vorm en geometrie een rol bij het mogelijk aan kunnen brengen van een metaallaag middels lasercladding. Hier ligt juist de sterkte van CZL Tilburg. Waar anderen tegen grenzen aanlopen, begint voor hen de uitdaging. De machine van CZL is geleverd door Hornet Laser Cladding, leverancier van systemen voor lasercladden. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en levert deze systemen niet alleen maar biedt ook ondersteuning bij de inrichting van het proces. Zo kan Hornet klanten de garantie bieden dat ze een optimaal werkend systeem kopen. Frank Rijsdijk van Hornet: ‘Door onze specifieke aanpak en het leveren van maatwerkoplossingen komt het lasercladden binnen handbereik van zowel grote als kleinere bedrijven. Dit lijkt logisch maar is het absoluut niet. Onze unieke werkwijze maakt de techniek laagdrempelig en zorgt dat lasercladden een goede aanvulling is op de reeds bestaande oppervlakte behandelingen. Wat dat betreft doet Hornet Laser Cladding het echt anders!’.

Fraunhofer ILT

Hornet systems staat synoniem voor innovatie. Men implementeert de nieuwste technieken en werkt samen met gerenommeerde leveranciers en instituten. ‘Wij werken nauw samen met het Fraunhofer ILT in Aken. Dit is een kenniscentrum op het gebied van lasertechnologie. Door onze samenwerking kunnen wij de nieuwste ontwikkelingen direct toepassen voor onze klanten. De zeer innovatieve Ultra High Speed Laser Cladding systemen zijn een goed voorbeeld van de resultaten van deze samenwerking.

Wat is Ultra High Speed Laser Cladding

Met een extreem hoge snelheid wordt een dunne clad laag aangebracht. De kracht van het Ultra High Speed Laser Cladding is de snelheid van meer dan 20 meter per minuut waarmee het poeder op het basismateriaal wordt aangebracht. Er ontstaat hierdoor een zeer goed controleerbare dunne laag met minder dan 1% vermenging met het basismateriaal. Een minder diepe vermenging maar wel een metallurgische verbinding tussen de toplaag en het substraat. Door de minimale warmte-inbreng en de zeer hoge snelheid kan het een zeer goed alternatief zijn voor het thermisch spuiten. Ook een combinatie van beide technieken is mogelijk.

www.czltilburg.nl

Dit bericht delen?