Rubriek: Verspaning

Efficiënter produceren door combineren CNC-machines en beladingsrobots

HURCO Werkzeugmaschinen werkt samen met leveranciers van automatische beladingssystemen. Dit opent de weg naar een hogere productiviteit en meer rendement. Geautomatiseerd beladen maakt een verhoging van de capaciteit bij de productie van enkelstuks of kleine series mogelijk zonder extra personeelskosten voor de machinebediening. Beladingsrobots kunnen ook gebruikt worden tijdens onbemande diensten of in het weekend.

HURCO biedt automatiseringsoplossingen waarmee metname middelgrote productiebedrijven de mogelijkheid hebben het groeiende tekort aan geschoold personeel met succes op te vangen. Als werkzaamheden zoals het beladen en lossen van de CNC-machines door een robot worden uitgevoerd, kunnen gekwalificeerde medewerkers worden ingezet voor meer veeleisende taken. Dit leidt tot lagere stukskosten en een efficiëntere inzet van personeel.

Hogere productiviteit

“Wij werken samen met verschillende leveranciers van geautomatiseerde beladingssys-temen”, zegt Michael Auer, directeur van HURCO Duitsland. “Dit stelt ons in staat om aan verschillende procesvereisten te voldoen en een duurzame manier te vinden om de productiviteit van onze klanten te verhogen bij gelijkblijvende productiekwaliteit.”

HURCO informeert haar klanten over geschikte automatiseringsoplossingen op de markt, zoals bijvoorbeeld EROWA, BMO Automation of ZeroClamp, en ondersteunt hen bij de implementatie ervan. Dit kan ook de integratie van de werktuigmachine via de DNC-interface in een bestaand procesbesturingssysteem bevatten. De software daarvan neemt de organisatorische taken over en verwerkt de productieorders volgens het programma op de aangesloten bewerkingscentra.

Combinatie met verschillende beladingssystemen

Een praktijkvoorbeeld is een EROWA Robot Compact 80 of Titanium-robot van BMO die telkens twee CNC-bewerkingscentra bedienen die aan de rechter- en linkerzijde van het beladingssysteem zijn gekoppeld. De te bewerken onderdelen worden geleverd op trays in de robotcel. De in de cel geïntegreerde robotarm positioneert deze afzonderlijk in het HURCO-bewerkingscentrum en verwijdert ze na voltooiing om deze vervolgens weer in de cel in trays te plaatsen. De nieuwe beladingsrobot Zerobot® van ZeroClamp kan ook flexibel van werktuigen en grijpers wisselen tijdens het productieproces. “De operator hoeft alleen nog maar de werktuigmachine te programmeren en de rekken in de cel te laden”, legt Auer uit.

www.hurco.nlhttp://www.hurco.nl

Fotobijschrift: De operator laadt de rekken van de cel, programmeert de werktuigmachine, start het programma en het systeem gaat aan het werk.

Dit bericht delen?