Rubriek: Verspaning

HURCO maakt het 5-assig frezen voor operator gemakkelijker

Met de intuïtieve Max 5-besturing en de optie Solid Model Import maakt HURCO het 5-assig frezen gemakkelijker voor de operator. Algemeen biedt HURCO een pakket aan voordelen dat ook nieuwkomers helpt bij een snelle productie-optimalisatie voor 5-assig frezen. “Iedereen die in zijn dagelijkse werk regelmatig zeer complexe componenten wil bewerken, moet niet bang zijn voor investeringen in een 5-assige machine”, adviseert Sebastian Herr, hoofd van de afdeling applicatietechniek bij HURCO. “Als ik producten op een 3-assige machine vier of vijf keer opnieuw moet opspannen, dan loont de 5-assige machine zich al meteen. Het bewerkingscentrum VC 500i van HURCO is een goed instapmodel voor 5-zijdig verspanen in enkelstuks- en kleine serieproductie. De 5-assige machine met verrijdbare kolom en draai-zwenktafel is, dankzij de gemakkelijke en snelle programmering en het concept met verrijdbare kolom, geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van toelevering tot machinebouw. Het bewerken is gelijk aan een 3-assige machine, maar alleen op meerdere zijden tegelijkertijd. Een omscholing van werknemers van 3-assige naar 5-assige bewerking kan daarom met weinig training worden uitgevoerd.

3-assige machines van HURCO eenvoudig te upgraden.

Elke HURCO-machine is uitgerust met software die 5-assige bewerkingen mogelijk maakt. “Als het duidelijk wordt dat de productie slechts af en toe complexere onderdelen vereist met meer dan twee of drie opspanningen, is het winstgevend om een bestaande 3-assige machine te upgraden”, zegt Sebastian Herr. “De hardware-upgrade kost niet meer dan een dag, plus een dag voor het trainen van werknemers. De 3-assige machine is standaard echter niet voorzien van meetlinealen en werkt daarom een fractie minder nauwkeurig. Met een 5-assige machine kan ik over het algemeen een hogere nauwkeurigheid bereiken op het onderdeel”.

Harmonisch samenspel: Machine en dialoogbesturing WinMax

HURCO-bewerkingscentra hebben een in eigen beheer ontwikkelde en al geïntegreerde CNC-besturing. In combinatie met de WinMax-gebruikersinterface leidt het in tekstdialoog van de ene bewerkingsstap naar de andere en maakt zo een makkelijk te leren en intuïtief te beheersen machineprogrammering mogelijk. Rechthoek-, schroefdraad-, graveer- en zelfs complexe contourcycli worden gecombineerd tot doelgerichte bewerkingen. Dit verkort de programmeertijden aanzienlijk en maakt het mogelijk dat nieuwe werknemers in de kortst mogelijke tijd worden opgeleid. Met Max 5 is het ook mogelijk om rechtstreeks 3D-bestanden van CAD-systemen als STEP-formaat in te lezen. Met deze optie Solid Model Import van HURCO wordt de programmeertijd verkort en is het traject van het 3D-model naar het onderdeel minder foutgevoelig. Complexe DXF-tekeningen kunnen rechtstreeks via de USB- of LAN-interface worden ingelezen en verwerkt op het 19-inch scherm.

www.hurco.nl

Dit bericht delen?