Rubriek: Oppervlakte

Elektrochemische oppervlaktetransformaties in de lift

De voedingsindustrie wordt dagelijks geconfronteerd met problemen qua reinigbaarheid, smaakbehoud, corrosievorming, kleven en ga zo maar voort. Bij het gebruik van RVS is de oorzaak van deze problemen snel te vinden: een slechte oppervlaktebehandeling.

Bij Packo Surface Treatment is men al 35 jaar bezig met het ontwikkelen van op maat gemaakte oplossingen voor de klant. Deze noodzaak werd onlangs nog eens bevestigd toen Packo  aanwezig was op de beurs Advanced Manufacturing. Hier heeft men heel wat nieuwe potentiële klanten laten kennismaking met de reeks aan elektrochemische behandelingen die men bij Packo Surface Treatment kan uitvoeren en wat die oplossingen in hun productieproces kunnen betekenen.

Elektropolijsten

Standaard raadt Packo Surface Treatment elektropolijsten aan voor alle onderdelen die in contact komen met voeding. Enkele standaardproblemen worden hiermee al opgelost. Zo vindt er geen smaakbederf meer plaats na contact tussen metaal en product. Dit is bijvoorbeeld het geval bij koffie, bier en wijn. De corrosieweerstand wordt ook aanzienlijk verhoogd. Dit is vooral belangrijk in een omgeving waar agressieve reinigingsproducten worden toegepast of waar een verhoogde kans op bio-fouling is. Beide geven aanleiding tot put-corrosie. Alleen elektropolijsten zorgt voor een optimale weerstand hier tegen.

Micro-ondulatie voorkomt verstoppingen

Naast elektropolijsten biedt Packo Surface Treatment ook enkele andere oppervlaktebehandelingen aan. Zo wordt de techniek micro-ondulatie vooral toegepast in de poederwereld. Een veel voorkomend probleem hier zijn verstoppingsproblemen bij silo’s en proceslijnen van bloem, poeders en andere bulkproducten. Door micro-ondulatie toe te passen op het oppervlak wordt schouwvorming, brugvorming en aankleven voorkomen. Dit wordt gedaan door het contactoppervlak te minimaliseren van het RVS op microscopisch niveau.

Ontzwarten

Een techniek die wordt toegepast in de groente verwerkende industrie is het ontzwarten. Bij deze bedrijven kan na verloop van tijd zwartafgifte van het RVS op de producten ontstaan wat veel productuitval veroorzaakt. Door een (elektro)chemische behandeling kan dit probleem volledig verholpen worden.

Electrochemisch micro-ontbramen

Een andere techniek die door Packo Surface Treatment is ontwikkeld is het micro-ontbramen d.m.v. elektrochemische procedures. Dit wordt vooral toegepast voor filters, strainers, messen, vulnaalden en afvul-apparatuur. Hierbij zorgt het toegepaste proces ervoor dat geen metaalschilvers in de voeding terechtkomen. Dit is een onmisbare stap bij afvulinstallaties om schuimvorming te voorkomen bij frisdranken en bier maar ook bij andere CO2-houdende dranken.

100% voedselveilig

Alle genoemde behandelingen op het RVS zijn volledig voedselveilig en EHEDG en FDA-compatibel. Deze zijn dus zowel geschikt voor de voedingsindustrie als de farmaceutische industrie. Een bijkomend voordeel aan alle behandelingen is dat geen vreemd materiaal wordt aangebracht op het oppervlak en dus geen laag kan afschilveren. Dit is uniek in de wereld van de oppervlaktebehandelingen.

Wanneer u meer informatie wenst of met een specifiek probleem zit, aarzel dan niet om Packo Surface Treatment te contacteren. Wellicht heeft men al een oplossing voor u klaar.

www.electropolish.be

Dit bericht delen?