Rubriek: Gereedschappen

HSS-boren Dormer veel gebruikt in de MRO-markt

Een belangrijke bewerking binnen de MRO-markt (Maintenance, Repair en Overhaul) is het boren met handboormachines en dan vooral met de standaard HSS-boren. Dormer Pramet is een toonaangevende fabrikant van HSS- en HSS-E-boren voor algemeen gebruik. De fabrikant heeft meer dan 100 jaar ervaring in het leveren van snijgereedschap.  

De meest populaire assortimenten binnen het Dormer assortiment zijn de korte en extra korte boren voor gebruik in handboor- en kolomboor- en andere handbediende machines. De extra korte boren zijn voorzien van kortere spiraalgroeven om de stijfheid en de precisie te verhogen. Dit maakt ze ideaal voor krappe ruimtes en handbewerkingen die stabiliteit vereisen. Bovendien vermindert de kortere lengte de doorbuiging, breuk en het verloop.

Veelzijdig snijgereedschap
Een van de populaire boren is de Dormer A100 HSS-spiraalboor. Deze is geschikt voor het boren van verschillende materialen zoals staal, aluminium en rvs. Ook de Dormer A002 spiraalboor, die inmiddels alweer meer dan 20 jaar geleden werd ontwikkeld, wordt nog steeds in grote hoeveelheden over de hele wereld verkocht. Met een soepele snijwerking en een constante hoge kwaliteit, in een grote verscheidenheid aan materialen, biedt zijn zelfcentrerende splitpunt een uitstekende positioneringsnauwkeurigheid.

Zijn minder bekende neef, de A108, is voorzien van een splitpoint en een grotere spiraalhoek speciaal voor de bewerking van rvs. Een scherpe geometrie beperkt het begin van de zelfharding. Een met stoom geharde oppervlaktebehandeling helpt de snijvloeistoffen vast te houden en voorkomt dat het materiaal aan de snijkant blijft plakken.

Handmatige bewerkingen

Naast de standaard korte boren heeft Dormer Pramet een serie snijgereedschappen voor andere handmatige toepassingen. Puntlasboren worden veel gebruikt in MRO-toepassingen, vooral bij het vervangen van aan elkaar gelaste plaatdelen. De A723 HSS kobalt puntlasboor is verkrijgbaar in verschillende standaardafmetingen om te voldoen aan de gangbare toepassingen in de automobiel- en trailerreparatie-industrie. Een speciaal lip- en centreerpunt voorkomt dankzij een nauwkeurige centrering dat de boormachine gaat verlopen. Bovendien snijdt een scherpe buitenhoek tegelijkertijd het zachtere materiaal rond de puntlas.

HSS-plaatboren

Tot slot zijn er HSS-plaatboren beschikbaar in verschillende standaardafmetingen. Ze zijn geschikt voor gangbare klinknagels, schroeven en bouten. De A123-serie is geschikt voor het boren van dun plaatstaal en panelen. De boren hebben een 120°-punt geometrie met een korte fluit voor een gemakkelijke penetratie en stijfheid in draagbare toepassingen. De dunne kern van de punt zorgt voor uitstekende zelfcentrerende eigenschappen. 

Dormer Pramets brede assortiment economische gereedschappen voor het maken van gaten wordt ondersteund met aanvullende mogelijkheden als schroefdraadtappen en hardmetalen stiftfrezen. Dit toont het commitment van het bedrijf aan in het MRO-segment, waardoor het in staat is zich ongeacht de marktomstandigheden verder te ontwikkelen.

www.dormerpramet.nl

Dit bericht delen?