Rubriek: Diversen

Industriële metaalbewerking, daar draait het om op 4, 5 & 6 oktober

Vakbeurzen METAVAK en Welding Week vinden dit jaar weer gelijktijdig plaats in Evenementenhal Gorinchem op 4, 5 en 6 oktober 2022. METAVAK is hét jaarlijkse vakevent voor de metaalbewerkende maakindustrie. Hier komen professionals uit de industrie samen om kennis en ervaringen te delen, de juiste connecties op te doen en (nieuwe) samenwerkingspartners te ontmoeten. De Welding Week vindt weer gelijktijdig plaats. Daar ligt er extra focus op de verbindingstechnieken lassen, lijmen en snijden.

Bijzondere editie

Dat het een bijzondere editie belooft te worden beseft ook Charlotte de Zeeuw, marketing event manager bij Easyfairs Nederland, dat als evenementenbureau de volledige organisatie van de beurs verzorgt. De Zeeuw: “METAVAK en Welding Week zijn al vele jaren een begrip in de metaalbewerkende industrie. Deze editie gaat echter extra speciaal worden, mede door de goed gevulde beursvloer en de inspirerende kennisprogramma`s. Stuk voor stuk mogelijk gemaakt dankzij de goede samenwerking met partners als SMITZH, Koninklijke Metaalunie, het Nederlands Instituut voor Lastechnieken (NIL) en hoofd mediapartner Metaalnieuws, die hier gezamenlijk de schouders onder hebben gezet”.

Elke vakbeurs is boven alles een platform van communicatie en sociaal contact, waar zaken worden gedaan en men als vakspecialist concullega`s uit de bredere branche kan ontmoeten. Deze gecombineerde beurs belicht bovendien inspirerende innovaties. Met de nadruk op procesoptimalisatie en automatisering.

Logische keuze

De Zeeuw: “Het samenvoegen van Welding Week met een brede metaalbeurs als METAVAK is daarom een logische keuze geweest. Een belangrijk onderdeel van metaalbewerking is immers verbinden. Dit komt in alle processen voor, zeker voor plaatbewerkingsbedrijven, die een belangrijke bezoekersdoelgroep van het hele evenement uitmaken. De beursvloer voor METAVAK bestaat uit ruim 100 deelnemers en Welding Week ruim 30 deelnemers. We verwachten in de aanloopt naar de beurs nog een aantal bedrijven hieraan toe te voegen”.

Robots & cobots

Er is veel interesse in het evenement vanuit bedrijven die hier graag hun nieuwste oplossingen willen presenteren. Men onderscheidt daarin zes segmenten: Automatisering, Verspanen, Plaatbewerking, Reiniging, 3D-printen en Verbinden. Bijzondere aandacht gaat in deze editie uit naar de automatisering, met uitgebreide demonstratiestanden van robots, cobots, en de onvermijdelijke software en systemen die nodig zijn voor de implementatie ervan.

Efficiënt werken

In deze industrietak, waar alles sneller en kwalitatiever uitgevoerd moet worden, wordt de impact van voornamelijk praktische innovaties ingrijpender dan ooit. Op de METAVAK en Welding Week worden hiervan sprekende oplossingen gedemonstreerd. Het streefdoel is hierbij steeds hetzelfde: efficiëntie verhogend werken door repetitieve taken maximaal aan de machine te laten, en ervoor zorgen dat medewerkers meer tijd krijgen voor werkzaamheden die echt waarde toevoegen aan het productieproces.

Première CUBEBOX

Een goed voorbeeld hiervan is het CUBEBOX systeem van Limas, een Duitse machinefabrikant. Zij demonstreren op de beurs een betaalbare CNC-automatisering op basis van een industriële robot voor handling tot 35 kg. Meteen ook de première van deze automatiseringsoplossing, met METAVAK als platform!

Vrij toegankelijk kennisprogramma

Niet alleen de producten en diensten staan centraal tijdens het evenement. In het vrij toegankelijke kennisprogramma wordt er antwoord gegeven op de uitdagingen van vandaag en morgen. SMITZH, hoofdkennispartner, verzorgt tijdens METAVAK drie dagen lang een actueel kennisprogramma. Dit doen zij samen met vooraanstaande bedrijven uit de markt, zoals Koninklijke Metaalunie, FME en TNO. Het kennisprogramma richt zich op smart industry toepassingen en wordt vormgegeven aan de hand van de thema’s slim leren, slim verdienen en slim produceren. Verschillende sprekers gaan in op onderwerpen als ‘Wat is ozone?’, ‘Slim gebruik van data’, ‘De lessen van nacalculatie’ en ‘Tagging, wat kun je ermee?’

Daarnaast organiseert SMITZH gezamenlijk met de Koninklijke Metaalunie een directeurendiner en studentenarea. Hierbij wordt o.a. aandacht besteed aan een belangrijk probleem in de markt: het tekort aan geschoold technisch personeel.

Welding Week powered by NIL

Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en beursorganisator Easyfairs werken ook deze editie samen om het event voor verbindingstechnieken lassen, lijmen en snijden te organiseren. Naast hoofdkennispartner van het vrij toegankelijke kennisprogramma met lezingen door professionals uit het veld, zal NIL ook het welbekende NIL|BIL Lassymposium organiseren. Dit jaar op het volledig vernieuwde congrescentrum van Evenementenhal Gorinchem, Next Level. NIL: “Niet alleen zijn we erg enthousiast dat de beurs weer kan plaatsvinden. Op dit moment leggen we ook de laatste hand aan het programma. Dit worden inspirerende dagen, voor iedereen!”

Lassymposium door NIL en BIL

Op 4 en 5 oktober organiseert het NIL samen met het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) een groot lassymposium. Verdeeld over twee dagen zijn er vier sessies en een docentenbijeenkomst met meer dan 20 lezingen die interessant zijn voor iedereen die werkzaam is in de metaalbewerkende industrie.  De eerste dag staat in het teken van de ontwikkelingen op het gebied van verbindingsprocessen. Met betrekking tot de klassieke processen komt het onderpoederlassen en de aanbevelingen voor blootstellingscenario’s van verschillende las- en soldeerprocessen aan de orde. De tweede dag van het symposium begint met een sessie over lasnormen en regelingen. De meest recente lasnormen worden besproken op het gebied van arbo-regelgeving.  De daarbij behorende ‘Verbetercheck Lasrook’ biedt een goed handvat om hieraan te voldoen. Ook worden in een viertal cases schade- en corrosiezaken behandeld, gebaseerd op metaalkundig onderzoek. Er wordt gezocht naar oorzaak en gevolg, met als doel ‘voorkomen is beter dan genezen’. Lasverbindingen in ongelegeerd, warmvast en roestvast staal komen hierbij ter sprake.

Informatie over alle deelnemers, de kennisprogramma`s en het evenement is te vinden op www.metavak.nl en www.welding-week.nl

Dit bericht delen?