Het familiebedrijf Dulasta houdt zich sinds 1987 bezig met metaalbewerking. Wat begon als een eenmanszaak is uitgegroeid tot een bedrijf met 20.000 m2 productieruimte en 80 fanatieke werknemers. Door de verschillende metaalbewerkingen die Dulasta te bieden heeft kan de klant compleet ontzorgd worden. De verschillende bewerkingen die Dulasta te bieden heeft zijn laser-, plasma- en autogeen-snijden, kanten, verspanen, en (robot)lassen.
Dulasta heeft zich gespecialiseerd in het grote plaat- en laswerk. Met een lasersnijmachine met een bereik van 16×3 m, kantbanken tot een lengte van 18 m en robotlassen tot een lengte van 8 m heeft Dulasta een uitzonderlijk machinepark.
Bij Dulasta ligt er een sterke focus op het optimaliseren van het productieproces. Zo zijn er de afgelopen jaren grote stappen gezet in de robotisering. Op twee verschillende afdelingen zijn er recent nieuwe robots geïnstalleerd
Geoptimaliseerde lasafdeling
Op de lasafdeling zijn er verschillende grote stappen gezet. Zo is er geïnvesteerd in een lasrobot die op drie identieke stations kan lassen. Hierdoor kan er zeer flexibel geswitcht worden tussen verschillende lasprogramma’s. Kleine series en enkelstuks kunnen gemakkelijk op deze robot gelast worden. De nieuwe lasrobot kan vanuit het lasprogramma inlezen wat voor lasdraad en welke lastoorts hij moet gebruiken. Het lasprogramma wordt offline geprogrammeerd waardoor men veel insteltijd aan de robot bespaard.
Tevens is er geïnvesteerd in het unieke XXL-segment. Zo is er een lasrobot geplaatst die producten met een lengte van 7,8 m en een breedte/hoogte van 3,5 m kan lassen en manipuleren. De manipulatoren zijn verticaal verstelbaar waardoor grote, zware kubusvormige producten gemakkelijk geroteerd worden. De XXL-robot kan op twee stations lassen.
De nieuwe lasrobots worden sinds kort gemonitord. Dit houdt in dat de lasrobots live verbinding hebben met de werkvoorbereiding. Door speciale MIS software (Management Information System) worden de lasprogramma’s geanalyseerd. In de software zijn onder andere de foutmeldingen, cyclustijd en laskwaliteit weergegeven. Doordat deze gegevens nu nauwkeurig inzichtelijk zijn kan de werkwijze op de lasafdeling nog verder geoptimaliseerd worden.
Investering in handlingsrobot
Niet alleen op de lasafdeling van Dulasta worden robots gebruikt. Afgelopen jaar is er namelijk een nieuwe handlingsrobot geïnstalleerd op de freesafdeling. Het idee om op de freesafdeling te investeren in robotisering vloeide voort uit een verhoogde afname van producten door een vaste klant. Door deze investering kan er uren onbemand gefreesd worden. Via een afstudeerstage van de opleiding HBO Werktuigbouwkunde zijn er verschillende mogelijkheden tot robotisering voor de verspaning uitgedacht. De beste mogelijkheid is inmiddels gerealiseerd. Om de capaciteit flink te verhogen werd er een nieuw bewerkingsstation aangeschaft. Door de automatisering was er een compleet nieuw klemsysteem nodig voor de freesbank. De stagiair heeft het nieuwe klemsysteem bedacht en in 3D-uitgetekend. Dit klemsysteem is in eigen huis geproduceerd en geïnstalleerd door de werknemers van de technische dienst.
Door te blijven investeren in automatisering en digitalisering wordt het productieproces steeds optimaler. Door de digitalisering komt er steeds meer data vrij. Door hiermee te blijven analyseren wordt er bij Dulasta gestreefd naar een kortere doorlooptijd met de hoogste kwaliteit van de producten. De ‘Sterkste staaltjes komen immers uit Staphorst’!