Rubriek: Bevestigingstechniek

Nieuwe ABB-robot nóg eenvoudiger dan cobot

Anno 2022 is er veel interesse in zowel robots als cobots. Voor veel bedrijven is een cobot een interessante instapoptie vanwege zijn laagdrempeligheid: iedereen kan namelijk een cobot programmeren, zelfs zonder een cursus gevolgd te hebben.

Met haar nieuwe collaboratieve robot GoFa speelt ABB Robotics in op deze trend: deze robot heeft alle gebruiksvriendelijke voordelen van een cobot, alleen dan nóg verder vereenvoudigt. Uiteraard is robotspecialist en ABB-partner RobWelding verguld met deze ontwikkeling. ‘We kunnen organisaties die nadenken over de aanschaf van een robot of cobot nu als het ware een extra optie bieden’, aldus RobWelding-adviseur Martijn Hubers.

Kinderlijk eenvoudig dankzij blokprogrammering

Cobots staan bekend om hun eenvoudige wijze van programmeren. De GoFa van ABB is echter nóg eenvoudiger te bedienen. Dit is te danken aan de nieuwe grafische interface die ABB ontwikkelde voor de GoFa: de Wizard Easy. Deze interface is te vergelijken met Blockly, een programma dat via blokken te programmeren is. Ook bij de Wizard Easy heeft elk blok een vaste functie. Zo is er bijvoorbeeld een blok voor het starten, een blok voor het stoppen en een blok voor het aansturen van een gripper. De blokken maken het programmeren van de GoFa kinderlijk eenvoudig.

Ondanks alle eenvoud beschikt de GoFa tegelijkertijd over alle voordelen van het wereldwijd meest gebruikte offlineprogrammeerpakket RobotStudio. ‘Daarnaast is op de achtergrond de normale RAPID-programmeertaal ook nog eens zichtbaar. Hierdoor wordt een eventuele stap naar een “reguliere” robot nog kleiner gemaakt’, vertelt Hubers enthousiast.

Snelheid bepalen voor veiligheidszones

Bij de ontwikkeling van de GoFa had ABB eveneens oog voor de veiligheid van de operator en rustte de robot uit met de veiligheidsoplossing SafeMove. Hubers: ‘Met SafeMove kunnen wij specifieke veiligheidszones selecteren en voor deze zones de snelheid of oriëntatie van de robot bepalen. De GoFa is dus niet begrensd op 250 mm/seconde.’

www.robwelding.nl

Dit bericht delen?