Rubriek: Oppervlakte

Oerlikon Balzers presenteert nieuwe generatie wereldwijd gevestigde universele coating: BALINIT ALCRONA EVO

Bij de lancering van BALINIT ALCRONA in 2004 introduceerde Oerlikon Balzers een universele coating voor tandwielsnijden, -frezen, -ponsen en -vormen waarmee klanten in de metaalverwerkende industrie hun productieprestaties aanzienlijk konden verbeteren. Met BALINIT ALCRONA EVO introduceert Oerlikon’s technologiemerk voor dunne-film oppervlakteoplossingen nu de derde generatie van de PVD coating.

Door uitgebreide verbeteringen kan de levensduur van gereedschappen met BALINIT ALCRONA EVO meer dan 30% langer zijn dan met de vorige coating. De geoptimaliseerde slijtvastheid van BALINIT ALRCONA EVO vermindert ook het volume van de naslijpvoorraad bij herconditionering, waardoor het aantal naslijpcycli per gereedschap toeneemt.  

“Born to evolve. Made to last”

De slogan “Born to evolve. Made to last” voor BALINIT ALCRONA EVO weerspiegelt de geschiedenis van deze succesvolle allround coating. Sinds de introductie 20 jaar geleden hebben de oppervlakte-experts van Oerlikon Balzers de samenstelling van de coating voortdurend ontwikkeld en verfijnd om te voldoen aan de steeds hogere eisen van klanten voor een nog langere levensduur van gereedschappen.

30% betere prestaties dan vorige coating

Naast producten van hoge kwaliteit is een maximale levensduur van het gereedschap van cruciaal belang om de gereedschapskosten te verlagen en kosteneffectief te produceren in de metaalverwerkende industrie. BALINIT ALCRONA EVO levert meer dan 30 procent betere prestaties dan zijn voorganger. Belangrijke eigenschappen van de PVD-coating zijn geoptimaliseerd om uitstekende prestaties te garanderen. BALINIT ALCRONA EVO is nog harder, waardoor het beter bestand is tegen abrasieve slijtage, terwijl ook de weerstand tegen adhesieve slijtage is verhoogd. Bovendien komt de verbeterde hardheid ten goede aan de gereedschapsprestaties bij het vormen van metaal en vooral bij verspanende toepassingen zoals het snijden van tandwielen en nat frezen.  

Enorme verbetering standtijd

BALINIT ALCRONA EVO heeft al indrukwekkende resultaten opgeleverd in een test uitgevoerd door een Tier 1-leverancier in de auto-industrie. Bij droogbewerking met een HSS-spaan werd de standtijd van het gereedschap verhoogd met meer dan 40% in vergelijking met zijn voorganger. Dankzij de verbeterde prestaties van BALINIT ALCRONA EVO kunnen gebruikers hun snijparameters verder verhogen om de bewerkingstijden en dus de totale productiekosten te verlagen. Door de langere standtijd van het gereedschap wordt ook het aantal gereedschapswissels en de bijbehorende stilstandtijd tot een minimum beperkt, wat resulteert in een lager totaal energieverbruik.

Duurzame productie  

Herslijpen en hercoaten leveren een waardevolle bijdrage aan de bescherming van het milieu, terwijl ze bijna dezelfde kwaliteit en potentiële prestaties bieden als de oorspronkelijke coating. Naast het verbeteren van de ecologische voetafdruk, verlaagt het reconditioneren de aanschafkosten van nieuw gereedschap met ongeveer 23%. De verbeterde prestaties en verminderde slijtage verminderen ook het volume van de naslijpvoorraad en verlengen het aantal naslijpcycli per gereedschap. Dit alles maakt deel uit van de consistente strategie van Oerlikon om een duurzame en grondstofzuinige leverancier te zijn voor de metaalverwerkende industrie.

Beschikbaar bij alle klantencentra wereldwijd

Dr. Andreas Reiter, hoofd van de Product Line Tools, legt uit: “20 jaar geleden lanceerden we BALINIT ALCRONA, een nieuwe generatie PVD-coatings op basis van AlCrN. De volgende ontwikkeling, BALINIT ALCRONA PRO, verbeterde de prestaties bij het verspanen en vervormen voor onze klanten aanzienlijk. BALINIT ALCRONA EVO is een nieuwe mijlpaal in de evolutie van deze veelzijdige coating. De coating is al beschikbaar in al onze wereldwijde klantencentra in meer dan 30 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, zodat onze klanten nu kunnen profiteren van nog betere prestaties en een langere levensduur van de gereedschappen.”

www.oerlikon.com

Dit bericht delen?