Rubriek: Oppervlakte

Rösler breidt 3D metaalprinten verder uit

Rösler heeft haar dienstverlening op het gebied van 3D metaalprinten verder uitgebreid. Met het merk AM Solutions gaat Rösler KMO’s in de industrie ondersteunen in het totale AM-proces: van engineering en 3D printen tot en met geautomatiseerd nabewerken van het oppervlak.

In de metaalindustrie zijn de oppervlaktebewerking technologieën van Rösler al tientallen jaren breed geaccepteerd als het gaat om een hoogwaardige afwerking van oppervlakken. Als systeemaanbieder levert Rösler een complete oplossing: machines, verbruiksmiddelen, processen en technologie know-how. In het Rösler testcentrum voor de Benelux ontwikkelen de oppervlaktespecialisten klantspecifieke oplossingen. En nu dus ook voor 3D metaalprinten.

AM versnellen in het metaalbedrijf

Het Duitse familiebedrijf gelooft sterk in additive manufacturing (AM) als maaktechnologie. CEO Stephan Rösler heeft van AM een speerpunt gemaakt. Een jaar geleden is daarom dochterbedrijf AM Solutions opgericht. Daarin werkt Rösler met meerdere partijen in de AM-industrie samen om de technologie versneld geschikt te maken voor (serie)productie. 3D geprinte metalen werkstukken zijn namelijk ruw en vaak moet nog supportstructuur verwijderd worden. Het nabewerken van het oppervlak gebeurt nu nog handmatig, wat ten koste gaat van productiviteit, kwaliteit en reproduceerbaarheid. Dankzij de samenwerking met DLyte van GPA Innova (Spanje), PostProcess (VS) en Cipres (Duitsland) én met de eigen technologieontwikkeling kan AM Solutions een grote stap maken richting het geautomatiseerd nabewerken van 3D geprinte werkstukken, zowel in metaal als in kunststof. Rösler Surface Finishing brengt het oppervlak op hoog gepolijst niveau. Geautomatiseerd ontstaat een vooraf gedefinieerde oppervlakteruwheid. Dat is waar de metaalindustrie op wacht om additive manufacturing in te zetten in serieproductie. Rösler Benelux heeft daarnaast RapidFinish ontwikkeld, bedoeld voor het nabewerken van metalen prototypes die 3D geprint zijn.

Complete AM-service voor KMO’s

Om het gebruik van additive manufacturing bij KMO’s te versnellen, breidt AM Solutions haar dienstverlening uit. Er staan engineers klaar die klanten ondersteunen bij de ontwikkeling van specifieke AM-onderdelen. Gezamenlijk worden de producten geoptimaliseerd voor additive manufacturing; daarbij gebruiken de engineers de nieuwste softwaretools van onder andere Siemens en Altair. AM Solutions biedt vervolgens 3D metaalprintservice aan. Hiervoor is geïnvesteerd in eigen 3D metaal- en kunststofprinters. Met het brede portfolio aan eigen post processing systemen, worden de werkstukken nabewerkt tot de gevraagde oppervlaktekwaliteit bereikt is. Met deze dienstverlening geeft AM Solutions KMO’s de kans om ervaring met 3D printen op te doen en de techniek toe te passen, zonder dat ze zelf hoge investeringen moeten doen.

In November presenteert AM Solutions zich met deze services en met een nieuwe machine voor het nabewerken van 3D geprinte metalen componenten op de beurs “Formnext” in Duitsland. In de Benelux hebben alle organisaties via Rösler Benelux toegang tot de AM-service.

www.am-postprocess.com

Dit bericht delen?