Rubriek: Verspaning

Totaaloplossingen centraal op Dymato-stand TechniShow

Dymato presenteert zich dit jaar als aanbieder van totaaloplossingen op TechniShow 2024. Van geavanceerde verspanende technologie tot en met automatisering en digitalisering. “Veel bedrijven focussen puur op de bewerkingen terwijl het totale proces belangrijker is. Daar kunnen ze nog veel winst boeken”, zegt Werner Meijer, directeur van Dymato.

De presentatie van Dymato op TechniShow 2024 (hal 12C033) zal opvallend zijn. De i20 WRC rally-auto van Hyundai Motorsport, met een verbrandingsmotor die liefst 350 pk levert, krijgt een dominante plek op de stand. In deze rally-auto zitten tal van complexe onderdelen, geproduceerd met de CNC-machines van Hyundai Wia.

Winst met procesverbetering

Werner Meijer ziet dit voorbeeld van wat je met moderne CNC-technologie kunt maken als een middel om in gesprek te komen met de TechniShow-bezoekers. “Omdat we metaalbedrijven met maatwerkoplossingen helpen hun totale proces te verbeteren, willen we op de beurs het gesprek aangaan met ze. We willen niet meteen over een specifieke machine gaan praten, maar de uitdagingen die de bezoeker in zijn productie heeft proberen te verhelderen. Na de beurs gaan we dit in één op één gesprekken verder uitdiepen om tot een totaaloplossing te komen”, zo schetst Werner Meijer de insteek waarvoor Dymato kiest. Hij denkt dat maakbedrijven kansen laten liggen in het proces rondom de CNC-machine. Met slimme automatisering maar ook met digitalisering kunnen bedrijven de logistieke processen verbeteren. “Om efficiënt te produceren tegen lage kosten zullen wij samen met de klant de diepte in gaan en breder moeten kijken. Een totaaloplossing bieden, daar gaat het meer en meer naar toe.”

Automatisering af fabriek

Uiteraard heeft Dymato de moderne productietechnologie in huis waarom heen zo’n slim, geautomatiseerd proces opgebouwd kan worden. Voor een deel gaat het om geautomatiseerde oplossingen af fabriek waardoor machine, automatisering en job management software uit één hand komen. Dit garandeert niet alleen een soepele werking maar vooral ook een snelle ingebruikname. Dat betekent dat zo’n cel direct rendement oplevert. Een voorbeeld van een geïntegreerde automatisering is de Röders Precisie Productie Cel. Röders integreert in de RPT 600 DHS zowel 5-assig CNC-precisiefrezen, slijpen en meten in één machine. Deze is daarnaast voorzien van Precitemp-technologie, die voor een hogere nauwkeurigheid zorgt ondanks wisselende omgevingstemperaturen. Het 5-assig bewerkingscentrum wordt gecompleteerd met de RFC 30, een compacte automatisering van Röders met ruimte voor werkstukken tot 30 kg.

Geautomatiseerd draad- en zinkvonken

Het tweede voorbeeld van een complete oplossing af fabriek komt van Mitsubishi Electric. Dat levert met de DiamondCell en Producell een oplossing voor een volledig geautomatiseerd draad- en zinkvonkproces. De eigen Mitsubishi Melfa Robot RV20 is voorzien van een Erowa grijper voor de handling van werkstukken ofwel elektrodes tot in totaal 20 kilogram. Zodra een product  klaar is wisselt de robot automatisch voor de volgende job. De V350 EDM generator in de Mitsubishi MP draadvonkmachines is standaard geschikt voor het EDM dressen / profileren van CBN- en diamantslijpschijven.

Compleet bewerken met Hyundai Wia

Veel bedrijven denken bij het automatiseren van processen aan robotisering. Draaien en frezen in één opspanning zorgt eveneens voor een korter en efficiënter proces dat minder inbreng van de operator vergt. Dymato levert op dit vlak de nieuwe Hyundai Wia LM2200TTSYY, een geavanceerde multitasking machine met boven/onder dubbele turret en Y-as voor complexe bewerkingen in één opspanning. De unieke wedge-type Y-as structuur en nieuw toegevoegde onderste Y-as vergroten de mogelijkheden. Voordelen zijn onder andere kortere cyclustijden, minder trillingen en verbeterd bedieningsgemak. Werner Meijer: “Veel bedrijven focussen puur op de bewerkingen, terwijl het totale proces belangrijker is. Met deze Hyundai Wia multi-tasking machine vereenvoudigen bedrijven het logistieke proces in hun productie en verhogen ze de output zonder extra CNC-vakmensen nodig te hebben.” Precies om over dit soort oplossingen goed te kunnen adviseren wil Dymato het gesprek met klanten aan gaan.

Langdraaien voor dentale toepassingen

Voor de dentale industrie heeft Hanwha de 7-assige CNC-langdraaimachine XM20 ontwikkeld. De nieuwe constructie zorgt voor een grotere stabiliteit waardoor betere oppervlakteruwheden haalbaar zijn. Met name geldt dit voor conische producten. De Hanwha engineers hebben de langdraaimachine zo ontworpen dat deze eenvoudig te reinigen valt en gemakkelijk in te stellen voor een nieuwe job.

Groot CNC-draaien en frezen

Is de Hanwha XM20 bedoeld voor de productie van kleine precisie componenten, de Gurutzpe GLX13 is daarentegen een heavy-duty horizontale CNC-draaibank waarmee onderdelen tot Ø 1700 mm en 25 ton nauwkeurig gedraaid en geslepen kunnen worden. De maximale draailengte is 15 m. Ook het 5-assig bewerkingscentrum bavius HBZ AeroCell 250 is bedoeld voor precisie verspaning van grote componenten. De palletwisselaar (afmetingen twee keer 5000 bij 2500 mm) zorgt voor een hoge efficiency door het nieuwe werkstuk op te spannen terwijl het andere bewerkt wordt.

Passende oplossingen

Werner Meijer: “Wij hebben met deze zes merken passende machines in huis voor zowel de hightech toeleveringsindustrie als voor veel machinefabrieken. Vanuit onze expertise bedenken we daarbij de passende automatisering en digitalisering.” En zeker niet onbelangrijk is de after-sales service, een activiteit waarin Dymato momenteel volop investeert door de ploeg onderhoudsmonteurs uit te breiden. Goede service moet bijdragen aan het gegeven dat de klant zich echt klant voelt. Dat staat bovenaan.

www.dymato.nl

TechniShow: 12C033

Dit bericht delen?