Rubriek: Oppervlakte

Comfortabel buiten zitten met poedercoatings van Axalta

In deze tijd van thuiswerken en onze nieuwe anderhalve-meter samenleving, waarderen we onze buitenomgevingen meer dan ooit tevoren. Het is dus essentieel dat die omgevingen comfort en rust bieden. Buitenzitplaatsen zijn bepalend bij die ervaring, of het nu gaat om een bankje in het park waar vrienden op een zonnige dag bijpraten, een zitplaats op een treinstation die vreemden tijdelijk bij elkaar brengt, of stadionstoelen waar fans een achtbaan van emoties ervaren. Buitenzitplaatsen brengen mensen bij elkaar en zijn een hoeksteen van een gezond gemeenschapsleven. Echter, zij zijn zeer kwetsbaar voor corrosie als gevolg van de elementen en menselijke invloeden.

‘Zure regen tast metaal aan en zorgt ervoor dat verf en steen sneller achteruitgaan’, zegt Rastislav Blahut, wereldwijd businessmanager bij Axalta voor de thermoplastische activiteiten van Axalta. ‘Grote temperatuurschommelingen kunnen meer druk uitoefenen op de kernstructuur van buitenmeubilair: het zet uit bij stijgende en krimpt bij dalende temperaturen. Ook condens, luchtverontreiniging en strooizout laten hun sporen na’.

Corrosieniveau afhankelijk van locatie

Het corrosieniveau is sterk afhankelijk van de locatie van het buitenmeubilair. Zon, zout, wind en vochtigheid kunnen het metaal van banken aan de zeekust agressief aantasten. Daarentegen zijn bankpoten in een park meer vatbaar voor vervuiling door honden. Stadionstoelen hebben het vaak zwaar te verduren vanwege het veelvuldige gebruik door toeschouwers. Als we daarbij het risico optellen van verborgen corrosie op ondergrondse delen als gevolg van een hoog zuur- of alkalinegehalte in de grond dan is het duidelijk dat buitenmeubilair veel te verduren heeft.

Ongeacht de oorzaak, zodra de corrosie begint is het vrijwel onmogelijk om het te stoppen. Beschadigde zitplaatsen moeten mogelijk volledig worden gerepareerd of vervangen. Dit verhoogt de totale onderhoudskosten voor steden, lokale autoriteiten en stadioneigenaren. Niets doen is geen optie. Onooglijke zitplaatsen nodigen juist antisociaal gedrag uit en moedigen vandalisme aan. Het tegenovergestelde van een gezonde gemeenschap dus.

Axalta Plascoat® PPA 571

In plaats van je erbij neer te leggen, bestaan er technologieën om de achteruitgang van metaal te voorkomen. Om corrosie tegen te gaan, is Axalta Plascoat® PPA 571 één van de meest veelzijdige en duurzame coatings die op de markt verkrijgbaar is. Plascoat PPA 571 is een thermoplastische poedercoatingtechnologie, speciaal ontworpen voor een langdurige corrosiebescherming van metaal in de meest veeleisende omgevingen. Van ongunstige weersomstandigheden, tot zout nevel en blootstelling aan de zon. Het biedt een duurzame, robuuste coating voor buitentoepassingen op zacht staal, gegalvaniseerd staal en aluminium.

‘Een groot voordeel van thermoplastische poedercoatings is dat het niet barst, splintert, schilfert of breekt’, zegt Blahut. ‘Omdat het geen microporeusheid heeft, kan water of lucht het corrosieproces niet starten. Het gladde oppervlak maakt het ondoordringbaar voor graffiti en lijm dat bij wildplakken gebruikt wordt. Beiden kunnen makkelijk met een doek worden afgeveegd, eventueel met een kleine hoeveelheid oplosmiddel of standaard graffiti-verwijderingsproduct op waterbasis. Door deze gecombineerde eigenschappen is Plascoat PPA 571 ideaal voor buitenmeubilair dat aan veeleisende stedelijke of kustomgevingen wordt blootgesteld’.

Bescherming aan de kust

Het kleine eiland La Réunion in de Zuidelijke Indische Oceaan is een surfersparadijs. Het tropische klimaat betekent echter dat het buitenmeubilair een coating van wereldklasse nodig heeft om het in zware omstandigheden te beschermen. Lantaarnpalen en vlaggenmasten langs de kust van St Leu, het dorp dat het Wereldkampioenschap “Rip Curl” 1999 organiseerde, werden voorafgaand aan het evenement gerenoveerd met Plascoat PPA 571. De hoogglans afwerking zorgde er niet alleen voor dat de boulevard er smetteloos uitzag, maar het bood ook weinig tot geen bodem voor de groei van algen of schimmels die in deze omgevingen veel voorkomen. De coating ziet er nog steeds perfect uit.

Elektrostatische spuitmethode

Thermoplastische poedercoatings kunnen op verschillende manieren worden aangebracht, maar de elektrostatische spuitmethode is bij fabrikanten van metalen stadionstoelen favoriet, vooral omdat een langdurige en duurzame aflak nodig is. Uitgebreide laboratoriumtesten en praktijkgebruik duiden op een levensduur van meer dan 70 jaar waarbij het gecoate materiaal – of het nu staal, ijzer of aluminium is – een glanzend uiterlijk van topkwaliteit behoudt. Plascoat PPA 571 is een van de weinige in de handel verkrijgbare coatings die warm aanvoelen, een cruciaal kenmerk van functioneel buitenmeubilair. 

Kosteneffectiviteit voor de lange termijn

Bij het kiezen van een coating voor buitenmeubilair zijn de levensduurkosten net zo belangrijk als de investeringskosten die vooraf gemaakt worden. Thermoplastische coatings bieden aanzienlijke voordelen in vergelijking met alternatieve coatings, zoals polyester, polyamide en PVC.  Zo werden in 1996 sierhekken in Sutton Beach, een kustpark in Brisbane Australië, opnieuw gecoat met Plascoat PPA 571 van Axalta. De hekken hadden oorspronkelijk een polyestercoating, dat al na zes maanden blootstelling aan de Australische kust begon te roesten. ‘Erg interessant is dat sommige van de polyester hekken aan de overkant van de weg en verder weg van de zee destijds niet werden vervangen, omdat ze in een iets betere staat verkeerden. 20 jaar later zijn de polyester hekken zowel op functioneel als cosmetisch gebied verslechterd, ondanks dat ze minder te verduren hebben van zeezout in de lucht. Het straatmeubilair dat opnieuw met Plascoat PPA 571 was gecoat is 20 jaar later nog steeds in een uitstekende functionele staat met dezelfde hoogwaardige, glanzende uitstraling’.

Over Axalta

Axalta is een toonaangevend wereldwijd bedrijf dat uitsluitend gericht is op coatings en haar klanten voorziet van innovatieve, kleurrijke, mooie en duurzame oplossingen. Van lichte OEM-voertuigen, commerciële voertuigen en autoschadeherstel toepassingen tot elektromotoren, gebouwen en pijpleidingen, onze coatings zijn ontworpen om corrosie te voorkomen, productiviteit te verhogen en de materialen die we lakken langer te laten meegaan. Met meer dan 150 jaar ervaring in de coating industrie, blijven de 14.000 medewerkers van Axalta manieren vinden om onze ruim 100.000 klanten in 130 landen elke dag beter te dienen met de beste coatings, toepassingssystemen en technologie.

www.axalta.nl

Dit bericht delen?