Rubriek: Verspaning

Dormac brengt ‘eenvoudige’ beladingcel op de markt

Dormac Productie Automatisering introduceerde in samenwerking met 3D-Techdraw, tijdens haar Open huis, met de DPA Flex Loader 10 een “eenvoudige” beladingcel voor draaimachines en bewerkingscentra. De cel is voorzien van een 6-assige UR10 cobot met een bereik van 1.300 mm, een werkoriëntatie van 720º op alle assen en een maximaal werkstukgewicht van 10 kg. De verplaatsbare cel omvat 4 lades van 720 x 560 mm van waaruit de robot, voorzien van een servo-elektrische grijper, de werkstukken oppakt, in de klauwplaat van de machine plaatst en het bewerkte werkstuk terugplaatst.

Betere balans

Jasper Wijnschenk van 3DTechDraw: “Sterk punt is dat de cel op drie ipv vier punten steunt, waardoor de cel beter in balans is. Bovendien kan de cel eenvoudig overal bij een draai- of freesmachine geplaatst worden. Daarnaast is het voordeel dat de cel direct naast de deur, dicht tegen de machine geplaatst kan worden, zodat de machine altijd toegankelijk blijft, ook wanneer de beladingcel even niet wordt gebruikt. Inzet van een cobot in plaats van een industriële robot heeft als voordeel dat voor deze toepassing verder geen veiligheidsvoorzieningen noodzakelijk zijn. Daarnaast is de cel met het touchpanel van Universal Robots eenvoudig te programmeren. We hebben de cel in eerste instantie ontwikkeld voor eigen gebruik, maar na gesprekken met Dormac is de cel doorontwikkeld met als resultaat dat deze DPA Flex Loader 10 tegen een gunstige prijs in de markt kan worden gezet.

Toegankelijke en betaalbare automatiseringsoplossingen

Joost Verschure van Dormac: “ Bij Dormac Productie Automatisering (DPA) richten wij ons op het beladen en ontladen van draai- en freesmachines. Hiervoor gebruiken wij toegankelijke en betaalbare automatiseringsoplossingen vanuit het oogpunt “Keep It Simple”. De cel moet eenvoudig zijn in haar gebruik, probleemloos het werk doen en onverstoorbaar geld voor de klant opbrengen. Momenteel zien wij aan de instapzijde nog steeds veel bedrijven aanhikken tegen robotautomatisering in verband met de (gevoelsmatige) complexheid en de hoogte van de investering. We signaleren de behoefte van een eenvoudige oplossing zodat men ervaring kan opdoen met gerobotiseerde machinebelading. Dat daar ook een gunstiger prijskaartje aanhangt speelt daarbij uiteraard een belangrijke rol. Los van onze eigen systemen werken wij reeds vele jaren samen met een aantal automatiseringsspecialisten zodat wij op alle vlakken goed aan de wens van onze klanten kunnen voldoen, in zowel de lichtere product handeling als ook de zwaardere systemen”.

www.dormac.nl

Dit bericht delen?