Rubriek: Oppervlakte

Eenvoudig en snel slakken verwijderen van stalen snijdelen

Slakken verwijderen met hamer en beitel is tijdrovend en fysiek zwaar werk waarvoor Q-Fin een automatische oplossing heeft ontwikkeld. Q-Fin introduceert met de DS600 en DS1200 twee compacte vrijstaande machines die in een handomdraai eenvoudig de slakken van snijdelen verwijderen en vervuiling in de ontbraammachine voorkomen.

Het verwijderen van slakken is een arbeidsintensieve klus waarbij nog vaak gebruik wordt gemaakt van hamer en beitel. Of men gebruikt hiervoor een elektrisch aangedreven handmachine. Door de zware belasting tijdens de arbeid, voor zowel de operator als de handmachines, dienen deze regelmatig vervangen te worden. Het gevolg: hoge kosten, een extra afvalstroom en risico op gezondheidsklachten bij de operator.

Plasma- of autogeensnijden

De DS600 en DS1200 zijn door Q-Fin speciaal ontwikkeld voor het automatisch verwijderen van slakken die zijn ontstaan met het plasma- of autogeensnijden. De compacte machine kan in elke productielijn worden opgenomen. Wanneer gekozen wordt voor een lijnopstelling worden de slakken verwijderd voordat het product de ontbraammachine in gaat. Deze zorgt vervolgens voor de kantafronding van het snijdeel. Hiermee draagt de machine direct bij aan optimalisatie van het productieproces en verbetering van de arbeidsveiligheid.

Geen rondvliegende slakken meer

Het restmateriaal (slak) dat tijdens de bewerking van het product verwijderd wordt blijft in de machine op de transportband liggen en valt keurig in de opvangbak onder in de machine. Het restmateriaal kan afgevoerd worden als schroot in de daarvoor bestemde container. Bij integratie van slakkenverwijdering in een ontbraammachine zal de machine ernstig vervuilen en is er kans op schade door rondvliegende slakken. Door de DS machine ‘stand-alone’ te maken wordt dit voorkomen. De DS600 en DS1200 hebben een eenvoudige bediening en optimale ergonomie voor de operator. Deze unieke ‘DESLAGGING’ machine is in twee breedtes verkrijgbaar en verwijdert de slak van plaatdelen tot 600 mm resp. 1200 mm breed middels twee robuuste slakkenmepper walsen. Doordat de walsen tegen elkaar in draaien en de pennen verspreid zijn gepositioneerd wordt het product per omwenteling overal tweemaal geraakt. De verwijderde slak wordt afgevoerd en het inmiddels vlakke product kan vervolgens met een rollentafel of aangedreven transportband door naar de ontbraammachine om daar zijn eindafwerking te krijgen.

www.q-fin.nl

Dit bericht delen?