Rubriek: Oppervlakte

Elektrochemische oppervlaktetransformaties in de lift

Elektropolijsten, micro-ondulatie, amorfiseren, ontzwarten, micro-ontbramen, stralen, beitsen en passiveren. Zomaar een greep uit de afwerkingen van RVS waar Packo Surface Treatment bekend om is. Op donderdag 15 Juni 2023 vindt u het bedrijf in stand 57 op de MES-Eurofinish beurs in Veldhoven.

Sinds enige jaren zijn de anti-kleef afwerkingen middels oppervlakte-transformaties zoals micro-ondulatie, amorfiseren en elektropolijsten zeer populair. Het oppervlak blijft het RVS zelf, dus geen afslijtende coatings. Zowel bij nieuwbouw als bij revisie van gebruikte onderdelen vervangen de elektrochemische oppervlaktetransformaties steeds meer de PTFE en/of nano-coatings.

Voedselveiligheid

Het Pfos schandaal zal hier wellicht niet vreemd aan zijn. Coatings komen per definitie bijna altijd los van het RVS en in de voeding terecht. Het al of niet schadelijk zijn voor de gezondheid van coatings staat al langer ter discussie en trekt steeds meer de aandacht van de voedselinspectie. Heel wat eindgebruikers en machinebouwers willen schadeclaims vermijden en kiezen voor anti-kleef oplossingen die nooit afschilferen.

Voor machinebouwers in de bakkerij wereld heeft Packo een micro-ondulatie procedure ontwikkeld die uitstekende anti-kleef eigenschappen biedt in deegtoepassingen. Bij toepassingen met meel, bloem en andere poeders en granulaten hebben elektropolijsten en amorfiseren reeds lang hun sporen verdiend om verstoppingen te vermijden. In de vlees-sector neemt het gebruik van elektropolijsten sterk toe. Naast de uitstekende reinigbaarheid en de anti-kleef eigenschappen speelt hier ook nog het voorkomen van biofilm en fouling van besmettingen en bacteriegroei mee. Bij afvulinstallaties voor drinkwater is het anti-kalk amorfiseren niet meer weg te denken.

Revisie gebruikte onderdelen                              

Dagelijks passeren vaten, reactoren, mengers, filters, pompen en doseersluizen de revue. Vervangen van koppelingen, slijpen en oplassen van krassen, slijtage en corrosie, passiveren of electropolijsten: voor een fractie van de levertermijn en kosten van een nieuw onderdeel heeft men een soms beter dan nieuw toestel. Heel wat gebruikte toestellen hebben in een eerste leven geen hoogwaardige finish meegekregen. Maar bij een revisie behoren elektropolijsten, amorfiseren of micro-ondulatie bijna altijd tot het opwaarderingspakket.

De haast onwaarschijnlijke voordelen van deze afwerkingen op vlak van reinigbaarheid, anti-kleef, bacteriewering en corrosiewering zijn ondertussen zodanig bekend dat ze in veel toepassingen tot een evidentie verworden zijn.

Met de elektrochemische afwerkingen van RVS is Packo actief in zowat elke marktniche. Heeft u een probleem met RVS-onderdelen, aarzel niet contact op te nemen. Er is wellicht al een oplossing beschikbaar.

www.electropolish.be

Dit bericht delen?