Rubriek: Oppervlakte

Optimale oppervlaktebehandeling voorkomt veel problemen

Elektropolijsten, micro-ondulatie, amorfiseren, ontzwarten, micro-ontbramen, stralen, beitsen en passiveren. Zomaar een greep uit de afwerkingen van RVS waar men bij Packo Surface Treatment alles van af weet.

Packo behandelt zowel grote als kleine onderdelen, in kleine en grote series, en zowel nieuw als gebruikt materieel. Dat varieert van kleine onderdelen voor bijvoorbeeld de luchtvaart- en verpakkingsindustrie tot 100.000 liter meng-reactoren voor polymeren en verf. De meeste behandelingen zijn elektrochemische transformaties van het oppervlak. Packo richt zich vooral op het oplossen van problemen voor haar klanten; zowel op het vlak van reinigbaarheid, hygiëne als bacterie- en corrosiewering.

Breed scala aan oppervlaktebehandelingen voor RVS

Elektropolijsten, één van de meest performante afwerkingen van roestvast staal, is nog steeds de hoofdactiviteit van Packo Surface Treatment. Maar er zijn zoals gezegd inmiddels ook heel wat andere oppervlaktebehandelingen voor RVS. Packo is in 1974 gestart met het elektrolytisch polijsten van RVS-onderdelen voor melkmachines. Ammoniak en chloor zorgden immers in de melkstallen na enkele weken al voor corrosie van het RVS. Elektrochemisch polijsten loste het probleem van corrosie en van reinigbaarheid ineens op. Al snel volgden opdrachten uit de farmaceutische industrie, verlichting, meubilair, clean room, etc. Tegenwoordig maken de meest uiteenlopende sectoren gebruik van de diensten van Packo en zijn de mogelijke oppervlaktebehandelingen aanzienlijk uitgebreid met onder meer de-rouging, refurbishment, ontzwarten, micro-ondulatie, amorfiseren, E-polidur harden, beitsen en stralen.

Elke sector zijn eigen problemen

Corrosie, rouging en andere verkleuringen, bramen, schilfers, zwartafgifte, wrijvingsweerstand, slijtage, ruwheid, smaak- en geurbederf, bacteriën; het zijn enkele voorbeelden van situaties waarvoor Packo oplossingen biedt. Zowat wekelijks vindt men nieuwe toepassingen voor de elektrochemische behandelingen.                        

Elektropolijsten verwijdert de Beilby-layer. De poreuze bovenlaag van RVS voorkomt hiermee dat metaalschilfers en metaalstof in het product terecht komen en bijvoorbeeld injectienaalden blokkeren. In de voedingssector vinden we nogal wat toepassingen waarbij RVS een ontzwartbehandeling ondergaat om te voorkomen dat voedingsmiddelen zwart of grijs verkleuren. Die voedingssector krijgt daarnaast vooral af te rekenen met aankleef- en reinigingsproblemen. Amorfiseren werkt uitzonderlijk goed als anti-kleef afwerking en voorkomt biofilm en fouling. Typische niches zijn vleesverwerking, zetmeel, suikers, sauzen, aardappelpuree en andere hechtende mengsels. Micro-ondulatie is zonder meer een wondermiddel tegen aanbakken van voedingsmiddelen.                                                                                                            

Bij afvul- en doseerinstallaties zorgt amorfiseren voor een feilloze werking, ook in toepassingen met kalkhoudende en andere aanladende vloeistoffen. In voedingsbereidingen met veel zout kan elektropolijsten de corrosie (pitting) van het RVS voorkomen. Elektrolytisch polijsten zorgt ervoor dat RVS-elementen in zwembaden niet door chloor aangetast worden en verhoogt de corrosieweerstand in talloze andere toepassingen – van eenvoudige verlichtingsonderdelen tot speciale inox-legeringen voor vliegtuigcomponenten.

Micro-deburring en micro-ondulatie voorkomen haperingen en zorgen in verpakkingsinstallaties voor een storingsvrije werking met resultaten die leiden tot zelfs een verdubbeling van de verpakkingssnelheid. Bij de verwerking van rubber en latex levert micro-ondulatie uitstekende anti-kleef eigenschappen.

Antibacteriële behandeling

De bacteriewerende finish heeft reeds zijn efficiëntie bewezen en is op dit moment niet enkel populair voor materiaal bestemd voor zorginstellingen en ziekenhuizen, maar vooral ter voorkoming van bacteriekolonies in de voedingssector. Een bacterie heeft waterstof nodig en met deze behandeling verwijdert men de waterstof en de poreuze bovenste laag van het RVS waardoor de bacterie zich niet kan ontwikkelen noch vasthechten.

Opdrachten vaccinproducenten

Het zal niemand verwonderen dat de huidige corona situatie tot een stroom van opdrachten van de vaccinproducenten leidt. Recent is een elektropolijst-opdracht van 700 vaccin-rekken voor Sanofi Parijs afgewerkt en de revisie van gebruikte tanks en reactoren draait op volle toeren.

www.electropolish.be

Dit bericht delen?