Rubriek: Oppervlakte

Gerobotiseerde schuurcel van SHL voor kachelbouwer Hase

SHL AG uit Zuid-Duitsland, in Nederland en België vertegenwoordigd door HEVAMI Oppervlaktetechniek uit Veghel, heeft onlangs een gerobotiseerde schuurcel geleverd aan HASE Kaminofenbau GmbH voor het volledig geautomatiseerd afwerken van kachels.

De klanten van HASE hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel maar ook aan het uiterlijk. Dat moet er ook zéér goed uitzien. Daarom legt HASE ook zeer veel focus op de onberispelijke afwerking van de stalen onderdelen. Door een goede wisselwerking tussen SHL, HASE en de projectpartners 3M en FerRobotics is er uiteindelijk een gerobotiseerde schuurcel ontwikkeld die volledig voldoet aan de hoge verwachtingen van kachelfabrikant HASE op het gebied van oppervlaktekwaliteit en procesbetrouwbaarheid.

Hoge eisen aan schuurtechnologie

De schuurtechnologie speelt een bijzonder belangrijke rol. ‘Wij stellen zeer hoge eisen aan oppervlaktekwaliteit en design. Randen moeten bijvoorbeeld perfect afgerond zijn’, zegt Elmar Willems. HASE gebruikt een hoge temperatuur-lak als coating die wordt aangebracht in een dikte van 25 micrometer. Deze moet bestand zijn tegen temperaturen tot 600˚C zonder te verkleuren. “Op deze anorganische coating is het kleinste defect zichtbaar. Daarom moet het schuren perfect zijn. Tot nu toe gebeurde dit manueel en daarbij kreeg HASE te maken met een steeds nijpender probleem. We kunnen geen personeel vinden om acht uur per dag te schuren. Dit werk is even veeleisend als kostbaar’.

De kachelfabrikanten zochten dus in de wereld van de geautomatiseerde schuurtechniek naar een mogelijk alternatief. Op een technische beurs kwam men FerRobotics tegen. Zij zijn gespecialiseerd in krachtcontrolesystemen voor robots. Zo wordt er bij HASE een actieve slijpkop (Active Orbital Kit) ingezet die de toleranties compenseert en altijd met de juiste contactkracht op het oppervlak werkt. Gezien de goede samenwerking tussen FerRobotics en SHL was het contact naar SHL als robot integrator snel gelegd. In dit geval is SHL als robot integrator al meer dan 30 jaar zéér succesvol gespecialiseerd in het bieden van oplossingen op het gebied van gerobotiseerd schuren, polijsten en ontbramen. Zo bouwt SHL niet alleen alle grijpers zelf maar ook alle schuur-, polijst- en ontbraammachines. Die worden in eigen huis geproduceerd zodat men exact die oplossing kan bieden die gevraagd wordt voor een succesvolle oplossing. Verder draagt de in eigen huis ontwikkelde bedieningsinterface bij aan het succes omdat deze het bedienen van de robotcel uitermate eenvoudig maakt.  

Cubitron II schuurbanden 3M

Om het projectteam compleet te maken heeft men ook gebruik gemaakt van de uitgebreide ervaring van 3M Duitsland. Zo wordt ook bij HASE gewerkt met de hoogwaardige Cubitron II schuurbanden van 3M zodat een snelle, koele bewerking met een lange levensduur gewaarborgd is. Sinds 2018 beschikt het trainingscentrum van 3M in Neuss (D) zelf ook over een robotcel van SHL zodat men in eigen huis voor diverse klanten proeven kan uitvoeren en processen kan optimaliseren.

Probleemloos

De schuuroplossing van SHL en haar partners heeft bij HASE volledig aan de verwachtingen voldaan en functioneert probleemloos. De gelaste ovendeuren worden naar de gerobotiseerde schuurcel geleverd. Een werknemer brengt de onderdelen in en sluit de veiligheidsdeur. De robotarm grijpt het onderdeel en leidt het naar de SHL dubbele bandschuurmachine (type DKS) waarmee zowel op de contactrol als op de vrije band geschuurd kan worden. ‘Daar wordt eerst de basisbewerking gedaan. Bij het daaropvolgende excentrisch schuren worden de structuren gebroken om een homogeen schuurpatroon te verkrijgen’, beschrijft projectleider Jan-Niklas Merkel van SHL.

De robot verplaatst de deur vervolgens naar de FerRobotics unit waar de afwerking wordt aangebracht. Daarna wordt de kacheldeur op de uitlaadzone geplaatst. Met de ingebruikname van de automatiseringsoplossing zijn de processen aanzienlijk verbeterd en is het probleem van het handmatig schuren uit de wereld geholpen. ‘Het systeem draait naar volle tevredenheid en we bereiken op betrouwbare wijze het vereiste bovenvlak’, vat Elmar Willems van HASE samen. Hij is ook volledig tevreden over de bewerkingstijd. Bovendien speelt de kwaliteit van de samenwerking voor hem een belangrijke rol. ‘Perfecte oppervlakken voor onze componenten op geautomatiseerde wijze verkrijgen is alleen mogelijk met een hooggekwalificeerde partner. De samenwerking met SHL is onberispelijk. Eén telefoontje is genoeg en alles loopt weer op rolletjes.”

Bij SHL spreekt men niet over het leveren van machines maar liever over het leveren van oplossingen. Dat is het enige wat telt. Er moet uiteindelijk een oplossing staan die probleemloos werkt.

www.hevami.nl

www.shl.ag

Dit bericht delen?