Rubriek: Verspaning

Smart plastics igus maken onderhoud intelligent

Intelligente producten gemaakt van tribo-polymeren verhogen de levensduur van bewerkingsgereedschappen door het digitaal bewaken van hun conditie. Op de EMO liet igus zien hoe fabrikanten van bewerkingsmachines en klanten hun onderhoud naar een nieuw niveau kunnen tillen en tegelijkertijd de kosten reduceren door het gebruik van intelligente machine-componenten.

Onderhoud in het Industrie 4.0 tijdperk betekent een duidelijke verandering van paradigma. In plaats van personeel dat onderhoud uitvoert op vaste momenten of alleen reageert bij een storing of defect, maakt het zogenaamde “voorspelbare onderhoud” het mogelijk de conditie van het bewerkingsgereedschap te bewaken. Reparatie of vervanging wordt alleen uitgevoerd als dit echt nodig is. Onderhoudstaken kunnen nauwkeurig worden gepland. Tegelijkertijd kunnen ongeplande stops en dus de kosten van defecten worden gereduceerd dankzij de conditiebewaking.

Sensoren en bewakingsmodules
Om dit mogelijk te maken heeft igus geavanceerde “smart plastics” ontwikkeld, door gebruik te maken van diverse sensoren en bewakingsmodules voor kabelrupsen, glijlagers, lineaire lagers en tandkranslagers. Bijvoorbeeld sensoren voor het meten van de abrasie van schakels en de slijtage van de pen/gat-verbindingen van kabelrupsen. Maar ook sensoren voor breukdetectie en de duw- en trekkrachten die worden uitgeoefend. Dankzij het netwerken met de nieuwe igus communicatiemodule (icom.plus) zijn de sensoren ge├»ntegreerd in de eigen IT-infrastructuur van de klant. Bijvoorbeeld in de productie-managementsystemen zoals SCADA en MES, of online in cloud-oplossingen door het hele bedrijf heen.

www.igus.nl

Dit bericht delen?