Rubriek: Oppervlakte

Verticaal stralen in plaats van horizontaal!

Onlangs heeft RUMP Strahlanlagen GmbH, in Nederland en België vertegenwoordigd door HEVAMI oppervlaktetechniek uit Veghel, een zéér speciale werp- en vrijstraalinstallatie geïnstalleerd bij Liebherr in Biberach (D).

Liebherr’s torenkranen businessunit is één van werelds grootste leveranciers van torenkranen. Het productportfolio bestaat uit zeer veel verschillende afmetingen en type kranen voor de bouwindustrie. De kranen van Liebherr vindt u dan ook overal ter wereld op bouwplaatsen maar ook bijvoorbeeld bij het hoogste gebouw van Europa in St. Petersburg. Als onderdeel van een vervangend investeringsprogramma heeft Liebherr besloten om een geheel nieuwe coatinglijn aan te kopen. Het bijzondere aan deze lijn is dat men er voor gekozen heeft om de kranen verticaal te coaten in plaats van horizontaal, zoals veelal gebruikelijk is bij dergelijke afmetingen. We spreken in dit geval over een maximale lengte van 12,5 m bij een breedte van 2,5 m en een hoogte van 2,5 m bij een maximaal gewicht van 9 ton.

Straalinstallaties verre van standaard
Als voorbehandeling voor de te coaten torenkranen heeft RUMP een tweetal straalinstallaties mogen leveren. Er is voor een hangbaan-werpstraalmachine gekozen. Ook heeft men een vrijstraalhal nageschakeld om de mogelijkheid te hebben indien nodig na te kunnen stralen. De takttijd van de gehele installatie is uitgelijnd op 12,5 min waarbij de straaltijd maximaal 7 min mocht bedragen. Om dit te kunnen bereiken is de 14 meter hoge straalkamer van de hangbaan-werpstraalmachine voorzien van 14 werpwielen met elk 15 kW. Er wordt per minuut 2.800 kg straalmiddel afgeworpen met een snelheid van ca. 87 m/s. Om de kranen goed te kunnen laten draaien is de straalkamer uitgelijnd voor een diameter van 3,5 m. Voor een optimaal straalresultaat oscilleert en draait de gehele kraan voor de turbines zodat deze uit diverse hoeken aangestraald wordt. De behuizing van de straalkamer bestaat volledig uit platen van 12% mangaanstaal en heeft aan de onderkant een straalmiddel-opvangtrechter. Om de machine tegen slijtage te beschermen zijn in het directe straalbereik extra platen van mangaan- en gereedschapstaal aangebracht. Voor de afdichting van de straalkamer is gekozen voor twee speciale schuifdeuren met elk een breedte van 1,5 m.

12% grotere straalcapaciteit
Door de specifieke straalmiddeloverdracht via de verdeler wordt de zogenoemde hotspot, oftewel het gebied met de meest intensieve straling, bijna twee keer vergroot. Deze installatie heeft een verbeterde efficiëntie en een circa 12% grotere straalcapaciteit in vergelijking met andere straalturbines. De behuizing van de turbostralers is volledig gemaakt van gelaste mangaanstaal-platen met laser pasvorm. Binnenin zitten in het werpwiel een 3-tal zéér slijtvaste beschermplaten welke qua vorm aangepast zijn aan de ronding van het werpwiel.

www.hevami.nl

Dit bericht delen?