Rubriek: Logistiek

Automatiseren ontbraamproces met robotarm

Het automatiseren van processen wordt steeds belangrijker. Daarom worden er vaker robots ingezet om zwaar werk uit de handen te nemen. Begin juni heeft Timesavers samen met haar Duitse dealer 1A-Maschinen en haar klant Quadrus een bezoek gebracht aan Teqram in Zwolle, onderdeel van Tollenaar Industries. Het bedrijf ontwikkelt software en vision guided robotsystemen die met behulp van een camera worden bestuurd.

Robots worden steeds vaker gebruikt om processen waarbij zware producten worden verwerkt te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan een robot die de machine vult of Teqram’s bekende EasyFlipper, waarmee producten op een eenvoudige en snelle manier kunnen worden omgedraaid. Al deze oplossingen zijn vooral bedoeld voor het efficiënter werken en het ontlasten van de werknemers. Zo kunnen de vakmannen elders in het proces worden ingezet waar hun vaardigheden hard nodig zijn.

Robotiseren van ontbraamproces

Onder Tollenaar Industries valt ook plaatbewerkingsbedrijf Tosec. Daar maken ze onder andere gebruik van de Timesavers 42 RB series. Dit is een roterende borstelmachine voor het ontbramen en kanten afronden tot een radius van 2 mm. Het in- en uitladen van zulke machines is arbeidsintensief en kan gemakkelijk worden overgenomen door een robot. Daarom staat er aan de voor- en achterzijde van de ontbraammachine een robotarm die tot wel 100 kg kan tillen. De producten worden gelokaliseerd door middel van EasyEye, het camerasysteem waardoor de robot wordt bestuurd. Vervolgens pakken de grippers de onderdelen van het palet en leggen die op de invoertafel van de machine. De tweede robot pakt de delen van de transportband af en stapelt ze netjes terug op een palet.

Automatisering bij Quadrus

Quadrus is al langer dan 20 jaar klant bij Timesavers en heeft sinds kort geïnvesteerd in twee 42 RB series, met afzuiginstallatie van partner Absaugwerk. Quadrus heeft meerdere lasermachines in gebruik die zijn aangesloten op een volledig automatisch magazijn. De nieuwe ontbraammachines zijn echter nog geen onderdeel van een geautomatiseerd proces en dus bracht een bezoek aan Teqram en Tosec de nodige inzichten.

Timesavers 42 RB series

Een van Timesavers meest verkochte ontbraammachines is de 42 RB series. Het is de grootste RB machine met Timesavers populaire roterende borsteltechniek. Met een werkbreedte tot 1600 mm en een optioneel magneetspoor is deze uitstekend voor het bewerken van zowel kleine als grote metaaldelen. Doordat de machine is uitgerust met een carrousel met acht roterende lamellenborstels kan er een gelijkmatige kantenafronding worden bereikt tot de gewenste radius.

1A-Maschinen

De relatie tussen Timesavers en Andreas Artinger, de eigenaar van 1A-Maschinen, bestaat al jarenlang. De Duitse dealer neemt Beieren, Oostenrijk en sinds kort ook Noordrijn-Westfalen voor zijn rekening. Naast de ontbraammachines van Timesavers bieden zij ook andere apparatuur aan voor metaalbewerking. Van lasersnijders tot richtmachines tot schuurmateriaal.

www.timesaversint.com

Dit bericht delen?