Rubriek: Plaat- en buisbewerking

Gladde oppervlakteafwerking cruciaal bij Van Schijndel Metaal

Bij Van Schijndel Metaal in Dongen bewerken ze dunne plaat in staal, rvs en aluminium. En ze poederlakken het indien gewenst ook. Een gladde oppervlakteafwerking is dus cruciaal. Van Schijndel Metaal werkt met de 32 RB series van Timesavers. Groot bijkomend voordeel: de operator hoeft zich nu niet meer met ontbramen bezig te houden, maar kan elders in het proces worden ingeschakeld.

Het klinkt misschien gek, weet ook Paul de Jong, maar de 32 RB series roterende borstelmachine van Timesavers is het begin van een vernieuwing van het machinepark van Schijndel Metaal in Dongen. De Jong is directeur operations bij het Brabantse familiebedrijf. Ze zijn bezig met het plannen van een aantal nieuwe machines: een extra lasersnijder, een extra ponsmachine en een extra kantbank. Dat de Timesavers-machine de eerste is, is dan ook vooral toeval. Van Schijndel Metaal was toe aan een nieuwe ontbraammachine.

“We moeten wel investeren in een nieuwe lijn”, zegt De Jong. “Er zijn steeds minder vakkrachten te vinden en dus moeten we meer en meer vertrouwen op goedontwikkelde machines. Want alleen zo kunnen we met hetzelfde aantal mensen meer produceren. Meer vakmensen aantrekken is moeilijk, ze komen nauwelijks nog van school. De ontbramingsmachine hadden we al nodig, maar het is toch de eerste stap die we zetten naar vernieuwing. De volgende stap? We willen een cobot koppelen aan de Timesavers-machine, waardoor we de vakkennis van de operator gebruiken op processen waar dat meer nodig is. Voor het vullen van de ontbramingsmachine heb je die kennis minder nodig.”

Koelkasten

Van Schijndel Metaal is gespecialiseerd in plaatbewerking, lasersnijden, engineering en poederlakken. Er werken meer dan 30 medewerkers in het pand van 3.500 m2 vloeroppervlakte. Van Schijndel Metaal bestaat al sinds 1932, toen opgericht door Jan van Schijndel en Nel van Schijndel-Jacobs. Het begon als fabrikant van machines en machineonderdelen voor de schoenindustrie. Daar kwamen in de jaren zestig koelkasten onder de naam Intercool bij. Opvallend: Van Schijndel Metaal gebruikte het toen revolutionaire poedercoaten. Daarin heeft het bedrijf zich verder ontwikkeld, tot wat het nu is.

“We zijn toeleverancier van dun plaatwerk, zowel in staal, rvs als aluminium”, zegt De Jong. “Wij zijn totaalleverancier van dun plaatwerk en wij zijn uniek omdat we het dunne plaatwerk gelakt kunnen aanleveren. Onze klanten hebben producten als koffieautomaten, verkeerssystemen, informatiezuilen en allerlei bekistingen voor elektronica. We zijn voornamelijk gericht op de Nederlandse markt.”

Vacuümtafel

Bij Van Schijndel Metaal hebben ze het proces ingericht op basis van het lean-manufacturing-principe. Dat houdt in dat ze de maximale waarde voor een klant willen halen, met zo min mogelijk verspilling. Het proces begint aan de ene kant van de fabriek met het plaatwerk. Nadat het binnenkomt, loopt het door een lasersnijmachine of een ponsmachine. Daarna staat er een Timesavers 32 RB series om te ontbramen. Vervolgens gaat het materiaal langs kantbanken om geplooid en gezet te worden. Soms komt daar wat verspanend werk aan te pas. Samenstellen gebeurt op de lasafdeling en tot slot poedercoaten en monteren ze ook.

De Jong: “De 32 RB series van Timesavers is belangrijk in het geheel. We verwerken staal, rvs en aluminium. Dan heeft deze machine van Timesavers het voordeel dat het zichzelf reinigt, dat helpt enorm. Daarnaast maken we veel kleinere onderdelen. De vacuümtafel van de Timesavers-machine is wel een stuk beter dan die van de meeste concurrenten. En uiteindelijk is Timesavers een grote naam in het ontbramen. Het is een A-merk en wij willen alleen het beste voor ons proces. Dus dat betekent A-merken.”

De Timesavers 32 RB series staat er nu iets meer dan een jaar en vooralsnog is er geen stilstand geweest. “Ik heb een keer moeten bellen. Had ik wat uitleg nodig. Verder geen problemen. Een servicemonteur plaatste de machine, zette de instellingen goed en gaf een training. Vanaf dat moment was het als het ware plug&play. Het scheelt natuurlijk dat we een ervaren metaalbedrijf zijn. Het is niet onze eerste ontbraammachine. Hiervoor gebruikten we een natte ontbraammachine. Het verschil? Nu blijft alles veel schoner. De technieken zijn beter, met de roterende borstels en de kleinere lamellen. Daardoor is het eindproduct goed. Het onderhoud doen we eigenlijk zelf. Er is relatief weinig onderhoud nodig en het vervangen van de borstels kunnen we zelf. Onze mensen zijn vakbekwaam. Die zijn wel gewend om met dit soort machines om te gaan hoor.”

32 RB series

Er is veel aandacht besteed aan het gebruiksgemak en het gebruikerscomfort met betrekking tot deze stijlvolle en efficiënte afbraam- en finishmachine. Het resultaat is een machine die intuïtief en eenvoudig te bedienen is. Bovendien is het verbruik laag, de machine energiezuinig en de prijs-kwaliteitverhouding optimaal. Het bewerkingsproces kan gemakkelijk worden geobserveerd door het schuine bedieningspaneel en de grote ramen.

De 32 RB series is de compacte droge bewerkingsmachine voor het ontbramen, kant afronden, finishen en/of verwijdering van laseroxide. Het is een compacte roterende borstelmachine. De beschikbare tooling biedt een groot scala aan bewerkingsopties en de 4 borstels hebben in totaal 12 m² schuurmateriaal. Daarnaast heeft de 32 RB series een vacuümtafel en eventueel een magneetspoor voor de verwerking van kleine producten.

www.timesaversint.com

Dit bericht delen?