Rubriek: Logistiek

Bin picking: een technisch innovatieve robot-oplossing

Door de jaren heen heeft Rolan Robotics al vele robotsystemen mogen ontwikkelen voor de meest uiteenlopende klanten. Het merendeel daarvan zijn robots die zo zijn geprogrammeerd dat ze constant hetzelfde trucje uitvoeren. Hierdoor kan de robot bijvoorbeeld gemakkelijk een product vanuit een punt A oppakken en weer neerleggen op punt B.

Hierbij is het dan wel belangrijk dat het product telkens op exact dezelfde plek wordt klaargelegd zodat de robot deze kan grijpen. Maar het handmatig sorteren en klaarleggen van producten kost veel tijd. Bovendien is het bij grote producten of een grote oplage aan producten ook nog eens zwaar werk. Vandaar dat de behoefte aan een automatiseringsoplossing voor dit probleem steeds groter wordt.

Combinatie tussen 3D-camera en robot

Een Bin picking-robot is het antwoord op deze groeiende behoefte. Bij bin picking wordt het proces van het handmatig klaarleggen van producten op punt A weggenomen. De producten worden bij deze oplossing in een grote bak, oftewel ‘bin’, gestopt en liggen dus geheel willekeurig. Dankzij een intelligent 3D-camerasysteem kan het product in de bin worden opgespoord. Na het lokaliseren van het product kan de robotarm er naartoe gestuurd worden om het vervolgens op te pakken.

Complex proces door samenwerking diverse systemen

Bin picking wordt nog niet veel gedaan omdat het een uiterst complex systeem vereist. Normaliter worden alle repeterende bewegingen van een robot in het robotsysteem geprogrammeerd. Zo kunt u dus precies weten welke bewegingen de robot op welk moment maakt. Bij een bin picking-robot ligt dit anders aangezien het programma door middel van de 3D-camera de robot’s bewegingen bepaalt. Hierdoor wordt het moeilijker om te weten welke bewegingen de robot op welk moment maakt. Aangezien het enorm belangrijk is dat de bin picking-robot geen botsingen maakt draaien er op de achtergrond rekenprogramma’s mee die uitrekenen hoe de robot gaat bewegen. Hiermee kan van tevoren worden nagegaan of er geen botsingen optreden.

Daarnaast zijn de oppak-mogelijkheden voor de robot niet optimaal. Sommige producten moeten namelijk in een bepaalde oriëntatie afgelegd worden. In zulke gevallen legt de bin picking-robot na het oppakken het product ergens af, waarna de grijper vervolgens het product in de juiste oriëntatie overpakt om het daarna weer aan te bieden aan het volgende proces. Deze gehele samenhang van diverse systemen maakt het bin picking-proces complex in vergelijking tot andere robotsystemen.

De oplossing voor uw bedrijf?

Bin picking is ideaal voor bedrijven die te maken hebben met grote oplages aan producten, waarvoor het te veel werk is om handmatig te sorteren. Dit kunnen bedrijven zijn die producten zelf produceren of ongesorteerde producten van een externe partij aangeleverd krijgen in bins. Het wegnemen van het handmatig sorteren en klaarleggen van producten scheelt veel zwaar en saai werk. Daarbij is een bin picking-robot voor de meest uiteenlopende producten geschikt, als het maar grijpbaar is voor een robotarm.

www.rolan-robotics.nl   

Dit bericht delen?