Rubriek: Oppervlakte

ML Coating kan 8x sneller stralen dankzij hangbaan straalinstallatie Rösler

ML Constructie produceert miniwerktuigen en industriële meubelen. Ook helpen zij derden met onder andere het lasersnijden van platen en buizen en de constructie van halffabricaten. Een aantal jaar geleden is ML Coating opgericht. Dit bedrijf straalt en poedercoat producten van zowel ML Constructie als andere partijen.

De eerste machine waarin ML Coating investeerde was een hangbaan straalinstallatie van Rösler, waarmee zij het straalproces direct konden automatiseren. Daardoor kunnen zij acht keer sneller stralen dan partijen die dit handmatig doen. Bovendien ligt de kwaliteit van hun coatwerk door het grondige stralen hoger.

Externe coater kon niet aan kwaliteitseisen voldoen

De industriële meubels die bij ML Constructie worden vervaardigd werden in het begin vooral onbehandeld verkocht. Dat was destijds de mode. Later veranderde die trend en kwam er meer vraag naar kleur. Dat betekende dat de meubelen steeds vaker gestraald en gecoat moesten worden. ML Constructie besteedde dit uit aan een externe partij, maar was niet tevreden. Ben Luizink, mede eigenaar van ML Constructie: “De doorlooptijden waren te lang, waardoor wij niet snel genoeg konden leveren. Daarnaast vonden we de kwaliteit van het werk niet hoog genoeg. Er zat bijvoorbeeld nog straalzand op de producten of de dekking van de coating was onvoldoende. We wilden dit graag zelf in de hand hebben. Onder andere daarom hebben wij ML Coating opgericht; een coatingbedrijf dat zowel eigen producten als producten van derden straalt en poedercoat.

Eerste investering: hangbaan straalinstallatie Rösler

Als nieuw bedrijf moest ML Coating vanaf nul starten. Ze hadden nog geen enkele machine in huis en besloten als eerste te investeren in een hangbaan straalinstallatie van Rösler. Maik Luizink, mede eigenaar ML Coating: “Om gelijkmatig en dekkend te kunnen coaten moeten de producten eerst grondig en nauwkeurig gestraald worden. De bedrijven hier in de omgeving doen dit allemaal handmatig, maar wij besloten om dit proces meteen te automatiseren. Personeel dat bereid is om handmatig te stralen is moeilijk te vinden en te behouden. Het is namelijk best vervelend werk om te doen. Daarnaast gaat automatisch stralen veel sneller dan handmatig stralen.”

Direct groot concurrentievoordeel

ML Coating is op dit moment de enige in de omgeving die automatisch kan stralen. Zo’n 80% van de producten die ML Coating straalt kan door de hangbaan straalinstallatie heen. De overige producten (die bijvoorbeeld erg groot zijn) straalt ML Coating handmatig. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om kwetsbare producten chemisch voor te behandelen. De mogelijkheid om automatisch te stralen gaf ML Coating direct een groot concurrentievoordeel. Door de hoge efficiëntie kunnen zij namelijk veel meer stralen in kortere tijd. Daardoor kunnen ze de kosten laag houden, terwijl de kwaliteit juist verhoogd wordt. Inmiddels komen de producten die worden gestraald voor 50% vanuit ML Constructie en voor 50% vanuit derden.

Veel voordelen

Bij handmatig stralen geeft de straalcabine zo’n 6 kg straalmiddel per minuut af. De installatie van Rösler heeft vier turbines die elk 150 kg aan straalmiddel per minuut afgeven. Bovendien heeft de installatie twee banen, waardoor hij continu kan doorlopen. Terwijl het ene product gestraald wordt, kan de werknemer het volgende product al aan de andere baan hangen. Een ander voordeel is dat de kwaliteit een stuk hoger is. “Alle hoekjes worden meegenomen”, zegt Ben, “soms denken we ‘daar komt hij nooit bij’, maar dan lukt het toch. Het straalmiddel ketst via via overal tegenaan, waardoor het overal komt. Dat krijg je met perslucht stralen nooit voor elkaar.”

Meer kostenvoordeel

Vanzelfsprekend zijn de kosten lager als je in veel kortere tijd veel meer producten kunt stralen. Maar ML Coating ziet op meer vlakken een besparing. Ben Luizink: “Bij handmatig stralen gebruik je vaak een soort zand. Als je dat 10x gebruikt hebt dan is dat zand veranderd in stof. Dat wordt onbruikbaar en zorgt voor veel afval. Ook valt het straalmiddel bij handmatig stralen vaak in hoekjes. Daar blijft het dan liggen waardoor er straalmiddel verloren gaat. In de automatische straalinstallatie valt al het straalmiddel weer terug in een wormwiel en wordt het automatisch gefilterd en hergebruikt. Het helpt ook dat de installatie gebruik maakt van staalkorrels die veel steviger zijn en daardoor vaker kunnen worden hergebruikt.”

Ook de energiekosten vallen ML Coating erg mee. Maik Luizink vertelt: “Bij een handstraalcabine heb je een speciale compressor nodig die luchtdruk produceert. Dat kost veel energie. Bij de installatie van Rösler wordt met stroom een turbine (werpwiel) aangedreven, die vervolgens het straalmiddel afgeeft. Dat kost veel minder energie”. Maikel van Orsouw, accountmanager bij Rösler vult aan: “De installatie maakt ook gebruik van een gekromde schoep. Daardoor verlaat de staalkorrel de schoep later en maakt hij meer snelheid. Zonder dat daarvoor meer energie nodig is. Ook dat werkt energiebesparend”.

Kwalitatief de beste aankoop

ML Coating is erg blij met de kwaliteit van de installatie. De resultaten zijn goed en hij is makkelijk te bedienen. “Als je eenmaal weet hoe het werkt, dan is het simpel. Je kunt zelf instellingen aanpassen en programma’s maken”, aldus Ben. “Je stelt per programma bijvoorbeeld de straaltijd en de afwerpsnelheid van het straalmiddel in. Wij hebben zelf 12 programma’s gemaakt en daar kunnen we prima mee uit de voeten. We zijn ook blij dat er bijna geen stof van de installatie afkomt. Dat is belangrijk, want we coaten in dezelfde ruimte”.

Soepel proces

Ben Luizink: “Rösler heeft ons tijdens het hele proces goed begeleid. Eerst hebben ze met ons meegedacht of deze machine wel geschikt was voor ons product. Nadat dit zo bleek te zijn begon het tekenwerk. Wij hebben een aanpassing gedaan aan de standaard layout want we wilden het filter anders plaatsen. Daardoor kunnen we de ruimte in onze fabriekshal beter benutten en aan de achterkant beter om de installatie heen. Nadat het tekenwerk voltooid was kregen we instructies voor het voorwerk dat wij zelf moesten uitvoeren. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het aanleggen van stroom of fundering. Daarna heeft Rösler nagemeten of alles klopte. Rösler heeft de installatie voor ons opgebouwd en afgesteld. Dat duurde ongeveer een week. Na wat uitleg konden we er direct mee aan de slag.”

www.rosler.com

Dit bericht delen?