Rubriek: Oppervlakte

Ulamo bespaart jaarlijks duizenden euro’s door toepassing van een reinigingscentrifuge

De Ulamo Groep uit Ulft poedercoat aluminium en verschillende soorten staal. Dagelijks bieden verschillende partijen hun producten bij Ulamo aan, om ze van een poedercoating te laten voorzien. Daarnaast fabriceert Ulamo radiatorbekleding voor derden en onder het eigen merk Sentimo. De standtijden van de ontvettings- en beitsbaden konden aanzienlijk verlengd worden. Twee reinigingscentrifuges van Rösler losten deze problemen op.
Voordat producten gecoat worden is een voorbehandeling nodig. Afhankelijk van het materiaal moet het product ontvet en chemisch gereinigd worden. Deze voorbehandeling vindt plaats in baden. Hier wordt een chemische vloeistof op het metaal gesproeid, waarna het water opgevangen wordt in het bad dat eronder ligt. Onder andere stof, vuil en vet worden op deze manier verwijderd van het product en belanden in het bad. Door toevoeging van chemische middelen worden de baden chemisch op peil gehouden Vervolgens wordt het water uit de baden weer opnieuw gebruikt om de volgende producten te behandelen.

Het nadeel van deze manier van werken is echter dat het bad steeds meer vervuild raakt en daardoor steeds meer chemie moet worden toegevoegd. Dat vuil komt uiteindelijk ook in de nozzles van de sproeiers én op de producten terecht. Dit levert verschillende problemen op:
● Als sproeiers verstopt zitten worden delen van het product niet goed geraakt worden, waardoor de voorbehandeling niet gelijkmatig plaatsvindt.
● Nozzles moeten regelmatig gecontroleerd en vervangen worden, wat mankracht kost en de productie stillegt.
● De chemie trekt naar de vervuiling toe, waardoor er vaker chemie moet worden toegevoegd aan de baden.
● De baden moeten regelmatig schoongemaakt worden. Ook dat kost mankracht en zet de productie stil. Bovendien is het leegmaken en opnieuw vullen van het bad milieubelastend.

“De vervuiling van de baden kostte ons jaarlijks duizenden euro’s aan mankracht, gemiste omzet en afkeur”, zegt Simon Wagenaar, Hoofd Technische Dienst Coating bij Ulamo Coating BV.

Reinigingscentrifuges van Rösler bieden de oplossing
Ulamo besloot op zoek te gaan naar een oplossing en kwam zo bij Rösler terecht. Dit Duitse bedrijf helpt andere bedrijven al meer dan 80 jaar bij het automatiseren van hun processen. Ze

leveren onder andere reinigingscentrifuges, die perfect van pas kwamen voor Ulamo. De reinigingscentrifuges zuigen water op uit het proces bad en centrifugeren het. De vaste deeltjes worden naar de zijkant geslingerd en blijven kleven aan de rand. Het schone water stroomt vervolgens weer naar het bad.

“We konden eerst een maand testen of het werkte”
Een machine aanschaffen is een investering die terugverdiend moet worden. Dan is het natuurlijk fijn om te weten dat hij ook echt doet wat je ervan hoopt. Simon Wagenaar vertelt: “De machine mochten we van Rösler Benelux eerst een maand testen, waardoor we ons pas hoefden vast te leggen toen we wisten dat het werkte. We zijn begonnen met een kleinere, semiautomatische machine op mijn afdeling, waar we aluminium behandelen.”

Norbert Becking, productiemanager lakkerij bij Ulamo Metaal BV vult aan: “Doordat we zagen wat die machine deed hebben we later een grotere, volautomatische machine aangeschaft voor mijn afdeling. Daar bewerken we voornamelijk staal voor de radiatorbranche. We hadden hier al eerder een machine van een ander merk getest, maar die was veel te groot en complex. De machine van Rösler doet precies wat hij moet doen, niet meer en niet minder.”

Een semiautomatische en een volautomatische centrifuge
Ulamo koos voor 2 verschillende centrifuges. In het deel van de fabriek waar aluminium wordt voorbehandeld staat een semiautomatische centrifuge. Deze is aangesloten op het meest vervuilde bad. Hier moet dagelijks een korf met het opgevangen slib worden vervangen. Een snelle klus, waarvoor de productie niet hoeft worden stilgelegd.

Bij de baden waarin staal wordt voorbehandeld staat een volautomatische centrifuge. Deze voert het slib zelf af naar een grotere, verrijdbare bak. Deze hoeft slechts maandelijks te worden leeggehaald. Deze machine wordt ingezet in twee baden, die door middel van kleppen afwisselend worden gereinigd.

Norbert Becking: “Rösler dacht goed met ons mee en heeft ons geholpen met het schakelsysteem, waardoor we de volautomatische machine kunnen inzetten voor twee baden. De machine is compact, gebruiksvriendelijk en heeft weinig onderhoud nodig. Hij wordt twee keer per jaar door Rösler onderhouden en heeft verder nauwelijks aandacht nodig van de technische dienst.”

Geen afkeur, minder stilstand en een lagere milieubelasting
Inmiddels draaien beide centrifuges meer dan een jaar en zijn de resultaten duidelijk zichtbaar:
● De nozzles raken veel minder snel verstopt en hoeven minder vaak gecontroleerd en vervangen te worden.
● De baden hoeven minder vaak leeg- en schoongemaakt te worden. Bij Ulamo Coating BV is dit van drie naar één keer per jaar gegaan.

● Het bad is een stuk stabieler, waardoor minder chemie nodig is.
● Doordat er minder chemie wordt gebruikt en afgevoerd kwam Ulamo in aanmerking voor subsidie.
● De schaarse mankrachten houden nu tijd over voor andere taken.

Ulamo BV is erg blij met de centrifuges van Rösler. Simon Wagenaar: “We willen de baden op onze lijn binnen een aantal jaar vervangen. Waarschijnlijk gaan we de semi-automatische machine dan ook vervangen door een volautomatische. Daarnaast willen we de fabriek uitbreiden met een extra productielijn. Daarvoor zullen we zeker weer bij Rösler aankloppen.”

Dit bericht delen?