Rubriek: Oppervlakte

Corrosieschade kost jaarlijks 2,5 biljoen dollar

Corrosie veroorzaakt ieder jaar opnieuw een wereldwijde economische schade van meer dan 2,5 biljoen euro (bron NACE International). Corrosiepreventie is daarom erg belangrijk en speelt een grote rol in veel sectoren. De nieuwe MMS® Inspection van Helmut Fischer is geoptimaliseerd voor het betrouwbaar ondersteunen van een coatinginspecteur bij de beoordeling van corrosiebeschermende maatregelen.

Corrosie is de natuurlijke aantasting van een metaal ten gevolge van chemische reacties van het metaal met haar omgeving. Dit kan over korte of langere tijd leiden tot beperking van de functionele eigenschappen van het metaal. Een transportleiding die lek raakt door putcorrosie kan een veilig transport van vloeistoffen niet meer garanderen. Scheepswanden of brugconstructies die zijn aangetast door corrosie vormen al snel een veiligheidsrisico.

Beschermende coatings

Roestvorming wordt geminimaliseerd door het aanbrengen van één of meerdere coatings op het staal. De kosten voor deze passieve corrosiebescherming zijn relatief laag in verhouding met de kosten veroorzaakt door corrosie, zoals waardeverlies, stilstand, ontmanteling, veiligheidsrisico’s etc. Dit geldt in grote mate voor constructies die na de installatie erg moeilijk toegankelijk zijn, zoals offshore platformen en windturbines. Bij het aanbrengen van coatings heeft de coatinginspecteur een belangrijke taak. Hij of zij moet toezien op een juiste voorbehandeling van het metalen oppervlak. Hierbij is het belangrijk dat het oppervlak voldoende roest-, stof- en zoutvrij is gemaakt en is voorzien van het juiste ankerprofiel. Ook de omgevingsomstandigheden en staaltemperatuur zijn van groot belang voor de juiste hechting en het drogen van de coating.

MMS® inspection meetsystemen

De MMS® inspection meetsystemen van Helmut Fischer maken gebruik van beproefde en geaccepteerde meettechnieken. De MMS® inspection DFT gebruikt de magnetische inductie- en wervelstroommethoden voor de bepaling van de droge-film-laagdikte. Helmut Fischer heeft er alles aan gedaan om het gebruiksgemak te waarborgen. Zo zijn alle belangrijke internationale standaarden geïntegreerd. Het dauwpuntmeetsysteem MMS® Inspection DPM, die tot dezelfde serie behoort, meet de omgevingsomstandigheden voor en tijdens het behandelen van het staal. De MMS® Inspection SPG serie is een profiel meetsysteem dat meet volgens de “piek-dal”-methode. Het juiste oppervlakteprofiel zorgt voor een goede hechting en duurzaam gebruik van verf. De MMS-serie onderscheidt zich door de IP65 beschermingsgraad tegen stof en water. Door een intuïtieve éénhand-bediening, haptische en visuele terugkoppeling, roterend display en dataverwerking via telefoon-app is deze serie van Helmut Fischer klaar voor de toekomst.  

www.helmutfischer.nl

Dit bericht delen?