Rubriek: Oppervlakte

Innovatieve kwaliteitscontrole van coatings met FISCHER: Measuring made Easy!

Helmut Fischer is een specialist op het gebied van coatinginspectie en produceert instrumenten voor het nauwkeurig bepalen van de laagdikte en het analyseren of testen van coatings en materialen. Deze controles worden niet enkel tijdens of na productie uitgevoerd maar ook al bij de ontwikkeling van coatings en zelfs achteraf tijdens corrosie inspectie of bij onderhoud.

Natuurlijk worden er in al deze situaties andere eisen gesteld aan de apparatuur. Waar R&D zoveel mogelijk parameters wil kunnen herleiden uit de metingen, ligt bij productie vandaag vooral de nadruk op automatisering en efficiëntie, terwijl bij veldinspecteurs de robuustheid en de rapportagemogelijkheden juist van groot belang zijn. Helmut Fischer innoveert voor al deze toepassingen en laat dat zien op de Surface Campus tijdens de week van de oppervlaktetechniek.

Nieuw bij FISCHER:  Draadloze eenvoud voor coatinginspectie

In de wereld van coatinginspectie zijn robuustheid, gebruiksgemak en rapportagemogelijkheden essentieel. Een kwetsbaar onderdeel van een laagdiktemeter is altijd de kabel. Daarom is de toekomstige laagdiktemeter bij voorkeur draadloos. Vooruitlopend op deze ontwikkeling presenteert FISCHER op de Surface Campus de nieuwe PHASCOPE PAINT. Deze IP65 gekwalificeerde meet-pen verbind je draadloos met je GSM waarop je de meetwaarden afleest. De pen zelf geeft met kleuren aan of de coatingdikte voldoet aan de specificaties. In de app voeg je eenvoudig relevante informatie toe aan het meetrapport zoals GPS-data, artikelnummers of een foto van het gemeten werkstuk. Dit innovatieve instrument is de eerste van een compleet nieuwe lijn met draadloze meters die in de loop van 2019 op de markt zullen komen. Ook zal het gamma worden uitgebreid met profielmeters, dauwpuntmeters en een complete corrosie-kit.

Nieuw bij FISCHER: MMS Automation, klaar voor Industrie 4.0

In de moderne fabriek is niet alleen het productieproces geautomatiseerd maar ook de kwaliteitscontrole. De FISCHERSCOPE MMS is een Multi-Meet-Systeem waarbij diverse meettechnieken voor contactmetingen kunnen worden geïntegreerd in een centrale unit. De nieuwe MMS-PC2 Automation kan eenvoudig in een 19-Inch rek worden gemonteerd en is voorzien van moderne communicatie-interfaces zoals PROFINET en PROFIBUS. Zo kan dit instrument commando’s ontvangen van bijvoorbeeld een PLC die tevens een robot aanstuurt. Ook kan de unit automatisch de data versturen naar een netwerk. De meetsonde en een module met de specifieke meettechniek worden gemonteerd op een robot en via een digitale data-kabel verbonden met de MMS. Een dergelijke opstelling wordt gedemonstreerd op de Surface Campus Fischer stand 7D05.

Nieuw bij FISCHER: geavanceerde Scratch-tester

Bij het ontwikkelen van coatings en coatingprocessen is het van groot belang om de mechanische eigenschappen te kunnen bepalen. Hiervoor heeft FISCHER geïnstrumenteerde microhardheidsmeters en nano-indentatie systemen waarmee eenvoudig de plastische en elastische eigenschappen van coatings in kaart kunnen worden gebracht. Daarnaast ontwikkelde FISCHER de FISCHERSCOPE ST200 scratch-tester waarmee de hechting van coatings kan worden getest. De krastest wordt volledig automatisch uitgevoerd waarna de microscope beelden automatisch worden getoond voor evaluatie. Daarnaast worden gelijktijdig ook de frictie-kracht en akoestische emissie gemeten. Het ST200 model is specifiek geschikt voor het testen van harde coatings zoals PVD en DLC, maar ook voor dikkere verflagen. Voor zachtere lagen of dunnere verflagen wordt binnenkort het model ST30 gelanceerd. Helmut Fischer zal de mechanische testen demonstreren en toelichten op het Surface Lab tijdens de beurs.

Laagdiktemeting met Xray nu ook draagbaar!

De meest betrouwbare en eenvoudige methode voor het nauwkeurig meten van metaallagen is röntgenfluorescentie. Al vanaf de jaren ‘80 ontwikkelde FISCHER deze speciale techniek voor laagdiktemeting. Tot voor kort was het echter enkel mogelijk om deze metingen uit te voeren met desktop instrumenten met een gesloten kabinet. Met de nieuwe portable FISCHERSCOPE Xray XAN 500 kan er direct laagdikte en materiaalsamenstelling gemeten worden op grote werkstukken. Voor kleinere samples kan het instrument eenvoudig worden gemonteerd in de optionele meetbox zodat ook deze veilig en betrouwbaar kunnen worden gemeten. De opstelling zal worden gedemonstreerd op het Surface Lab.

Nieuw bij FISCHER: Wanddiktemeters en meer voor leidinginspectie

Voor leiding- en lasinspectie heeft Fischer ook diverse apparatuur in het gamma zoals de FERITSCOPE voor ferrietgehaltemeting in metalen en controle van lasnaden. Voor diktemeting van bijvoorbeeld opgelaste clad-lagen heeft FISCHER speciale meetsondes voor de FMP serie laagdiktemeters. Met de PHASCOPE TSA kunnen thermisch opgespoten aluminium lagen worden gemeten, zelfs op RVS ondergronden! Verder heeft Fischer inmiddels ook een complete lijn ultrasone wanddiktemeters. Met de compacte en gebruiksvriendelijke FISCHERSCOPE UMP modellen kan eenvoudig corrosie worden opgespoord in leidingen. Heel eenvoudig of juist uitgebreid met datalogger, kleurenscherm, B-scan en echo-to-echo functionaliteit. Er is ook een versie voor precisie-sondes voor nauwkeurige diktemetingen van diverse materialen.

Of het nu gaat om innovaties of een gewoon goed advies, bij Fischer vindt u het allemaal. Meld u dus aan voor een bezoek aan de Surface Campus en breng een bezoek aan stand 7D05 of kom naar het Surface Lab voor de diverse demonstraties.

www.helmut-fischer.com

Surface: &D05

Dit bericht delen?