Las- & bevestigingstechniek

Lassen is het verbinden van materialen door druk en/of warmte, waarbij het materiaal op de verbindingsplaats in vloeibare of deegachtige toestand wordt gebracht, terwijl al of niet materiaal met ongeveer dezelfde samenstelling wordt toegevoegd.

Lasverbindingen zijn vaak eenvoudiger, goedkoper en sneller te realiseren dan andere verbindingstechnieken zoals bout- of klinkverbindingen. Bij bout- of klinkverbindingen dienen er  gaten geboord te worden. Ook duurt het monteren langer. Lasverbindingen zijn bovendien sneller te maken dan lijmverbindingen omdat een lasverbinding niet hoeft te drogen of te harden.

Bij het lassen treedt structuurverandering van gelaste materialen op, wat een verandering in de mechanische eigenschappen (sterkte, hardheid) van het materiaal veroorzaakt.

Lasprocessen-lastechnieken zijn op te delen in vijf hoofdcategorieën:

- Booglassen

- Elektrisch weerstandslassen

- Druklassen

- Bundellassen

- Andere lasprocessen(inductie- , stif- en boutlassen)

In het dossier las- en bevestigingstechniek vindt u informatie over alle soorten lasprocessen. Ook lastoebehoren, zoals (las)gassen, lasdraad, electroden komen aan bod. Wij helpen u graag bij de keuze van uw ideale lasapparatuur, lashelm, lashandschoenen, laspray, lastoortsen, laskleding en lasdampafzuigapparatuur. Ook helpen wij u graag bij het aanschaffen van de juiste lasrobot.

In dit hoofdstuk geven wij u ook informatie over andere verbindingstechnieken. Aan bod komen natuurlijk schroeven, bouten en moeren. Ook blindklinksystemen kunt u in dit dossier vinden.